Grind oprit

Grind is een soort steen wat door natuurlijke erosie mooi glad en rond wordt afgesleten. Het wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt voor een tuin, grindpad of oprit. Het past bij vele soorten huizen en het combineert mooi met bomen, struiken en perken. Een oprijlaan van grind heeft een aantal voordelen. Zo is het goedkoop, het is mooi, de aanleg is makkelijk, het is waterdoorlatend en onderhoudsvriendelijk. U leest hier meer over het aanleggen, de prijzen, de soorten steen en over grindstabilisatie zoals nidagravel. Bent u op zoek naar iemand die uw pad of parkings kan aanleggen? Dankzij ons netwerk van specialisten op het gebied van bestrating kiest u altijd voor de laagste prijs en de beste voorwaarden voor uw klus.

Grind oprit aanleggen

Een oprijlaan is een oppervlak dat vaak belast is door auto’s. Het is daarom belangrijk dat de aanleg van een fundering eerst gebeurt om verzakkingen en ongelijkheden te voorkomen. Als fundering valt de keuze vaak op steenpuin, ook bekend als betonpuin. U breng een laag van ongeveer 20cm steenpuin aan en trilt dit aan met een trilplaat. Na de aanleg van de fundering kunt u gelijk het grind strooien. Voor een volledige bedekking houdt u het beste een dikte van circa 5-6cm aan. Bij het aanleggen van een oprit is het verstandig om een beetje extra gesteente te bestellen en om een deel apart te houden. Als de oprit is ingereden is het mogelijk om deze aan te vullen. Wordt uw oprit of parking erg intensief gebruikt? Wellicht is het dan verstandig om grindmatten te gebruiken bij de aanleg.

Dolomiet oprit

Dolomiet is een okerkleurig natuurgesteente. Dolomiet is een gesteente wat geschikt is voor het aanleggen van opritten. Het is erg gemakkelijk om mee te werken en u kunt er comfortabel op lopen omdat het zich zo goed laat plat walsen. Bij het aanleggen van een oprit van dolomiet is het verstandig om eerst een laag geotextiel te gebruiken. Deze laag zorgt er voor dat de ondergrond goed is gescheiden van het zand en het zorgt voor extra stevigheid. Hierop kunt u een laag steen- of betonpuin aanleggen. Dit zorgt voor extra stevigheid en een goede afwatering. Vervolgens brengt u de laag dolomiet aan van ongeveer 5 tot 10cm. Deze laag moet u goed aftrillen. Gebruik dolomiet van goede kwaliteit om er voor te zorgen dat het na verloop van tijd niet gaat verpulveren.

Grind kopen

Wilt u grind kopen? Het is verkrijgbaar in vele verschillende soorten, kleuren en maten. Zo heeft u bij het kopen bijvoorbeeld de keuze uit siergrind, steenslag, kiezel en siersplit. Siergrind is sierlijk, prettig beloopbaar en beschikbaar in veel verschillende soorten. De prijs van natuurlijk siergrind ligt lager dan die van de kunstmatig geronde soort. Kiezels zijn fijne, ronde stenen en worden vaak gebruikt op de oprit of parkings. Steenslag zijn gebroken steentjes, ze worden geproduceerd in steengroeven wanneer grote rotsen worden verkleind door steenbrekers. De hoge hardheid en haakweerstand maakt ze erg geschikt voor de parking of oprit. Siersplit is eigenlijk steenslag maar dan in een hoekige/gebroken vorm. Het komt vaak voor als siersteen op tuinpaden of als bodembedekker bij planten, maar de meeste soorten zijn ook geschikt voor de parking of de oprit.

Toepassing grindpad, parkings en tuinpaden

De aanleg van een grindpad of tuinpad is erg eenvoudig. Het enige wat u nodig heeft is een ondergrond zoals een laag grond of zand met daarop een anti worteldoek of nidagravel. Daarop kunt u gelijk het grind aanleggen. De meest gebruikte dikte is circa 5cm. De meeste grindsoorten zijn geschikt voor parkings en tuinpaden. Siersplit komt vooral vaak voor bij tuinpaden omdat het er erg mooi uitziet. Bovendien is split stabieler dankzij de hoekige vorm. Hierdoor is het makkelijker om op te lopen wat split erg geschikt maakt voor tuinpaden en grindpaden.

grind oprit

Voor de aanleg van uw tuinpad of oprit met grind zit u bij Vertap goed!

Vergelijk prijsoffertes van verschillende bedrijven die voor u een oprit aanleg willen verzorgen.

Grindstabilisatie

Een nadeel van grind is dat het kan gaan verschuiven als er veel op gelopen of gereden wordt. Om dit te voorkomen is het mogelijk om grind met kleine deeltjes te gebruiken waardoor het vast komt te liggen. Hierdoor is de waterdoorlatendheid echter verminderd waardoor plassen en sporen gaan ontstaan. Een andere oplossing is grindstabilisatie door het gebruik van grindmatten waardoor de steentjes op hun plaats blijven. Dankzij grindstabilisatie en grindmatten is uw oprijlaan of grindpad makkelijker begaanbaar. U zakt er niet in weg, er ontstaan geen sporen en plassen en het is makkelijk begaanbaar voor een rolstoel, fiets of kinderwagen. Nidagravel is één van de bekendste soorten grindstabilisatie.

Prijzen

U bent natuurlijk benieuwd naar de kosten van de aanleg van een oprijlaan of pad met grind. De prijs hangt uiteraard af van de grootte van uw oprijlaan, parking of tuinpad. Het is ook erg afhankelijk van het type grind. De ene soort is namelijk een stuk duurder dan het andere soort grind. Bont riviergrind kost bijvoorbeeld circa €75,- per 1500 kilo terwijl u voor Ardenner split ongeveer het dubbele betaalt. De kosten voor eventuele grindmatten of nidagravel komen hier nog bij. Wanneer u grind gaat kopen is het dus belangrijk om de verschillende prijzen met elkaar te vergelijken om kosten te besparen. De kosten voor het aanleggen van een oprit in grind kost gemiddeld €30,- tot €50,- per vierkante meter.

Vrijblijvend offertes vergelijken

De aanleg van een tuinpad, grindpad of oprit is een grote klus. Eerst moet u het gesteente kopen, daarna is het aanleggen van een fundering nodig, deze moet goed aangetrild worden. Vervolgens is het aanleggen van nidagravel wellicht nodig en dan moet het grind nog gestort worden. De meeste mensen laten het aanleggen dus door een vakman doen. Wij zijn een netwerk van bedrijven op het gebied van bestrating. U vraagt bij ons kosteloos en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan waarna u deze na enkele dagen krijgt toegestuurd. U vergelijkt ze op prijs en voorwaarden. Vervolgens kiest u voor de vakman met de laagste prijs en de beste voorwaarden voor uw klus.