Klinkers leggen? Bespaar op de kosten!

Gratis – Vrijblijvend

Klinkers leggen

Zelf klinkers leggen? Zorg dan voor een goede voorbereiding en voldoende hulp. Ziet u het niet zitten om zelf uw klinkers te plaatsen? Schakel dan een ervaren klinkerlegger in.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt dan zo snel mogelijk tot 5 offertes voor het leggen van uw klinkers. Vergelijk de prijzen en kies zelf voor de klinkerlegger met het beste aanbod. Op die manier bespaart u tot wel 40% op de kostprijs!

Op deze pagina vindt u een handig stappenplan voor het leggen van klinkers. Zo weet u precies hoe u uw klinkers moet plaatsen en waar u aan moet denken. Daarnaast vindt u informatie over verschillende soorten.

Navigeer op deze pagina direct naar:

Hoe klinkers leggen?

Hoe moet ik klinkers leggen? Met onderstaande stappen moet het u lukken om zelf klinkers te leggen. Misschien wilt u een oprit leggen met klinkerstenen of wilt u juist een terras aanleggen. In beide gevallen is een goede voorbereiding belangrijk. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe u zelf klinkers kunt plaatsen. Dit maakt het leggen van klinkers zo makkelijk mogelijk.

Komt u er toch niet uit of heeft u hulp nodig met klinkers leggen? Twijfel dan niet en start nu uw gratis offerteaanvraag!

1. Zet de contouren uit

Eerst moet u weten hoe groot het oppervlak is. Door de contouren uit te zetten krijgt u een duidelijk beeld van het formaat: dit is veel concreter dan een plattegrond op papier. Gebruik hiervoor piketpaaltjes en span eventueel een touw tussen de paaltjes. Tevreden met het resultaat? Meet het oppervlak dan op zodat u kunt berekenen hoeveel materiaal u nodig heeft.

Graaf het oppervlak dan 25 tot 35 centimeter uit. Hoe diep u de grond moet afgraven is voornamelijk afhankelijk van het doel van de klinkers. Voor een terras is 25 centimeter voldoende, voor een oprit moet u het oppervlak minimaal 35 centimeter uitgraven.

2. Kantopsluitingen plaatsen

Daarna plaatst u de kantopsluitingen. Deze houden de klinkers straks goed op z’n plaats en voorkomen verzakkingen. Door de kantopsluitingen te plaatsen weet u ook direct of u het oppervlak diep genoeg hebt afgegraven. Plaats onder de kantopsluiting ongeveer 5 tot 10 centimeter zand. Houd ook rekening met

Plaats ook eens een rij klinkers op het oppervlak. Zo weet u waar u de kantopsluiting ongeveer moet plaatsen, zodat u niet te veel klinkers hoeft te verzagen.

3. Leg een fundering aan

Daarna is het tijd om de fundering aan te leggen. Plaats een geotextiel op de grond voordat u de fundering plaatst. Dit laat water wel door tot de grond, maar voorkomt dat onkruid tussen uw tegels doorgroeit. Hier bovenop legt u een laag steenslag van 20 tot 25 centimeter.

Let op: zorg voor een afschot van minimaal 2 centimeter per meter zodat water goed wegloopt!

Bovenop deze fundering plaatst u de straatlaag. Dit is zand voor bestraten, hierop gaat u straks de klinkers leggen. Houd rekening met een straatlaag van ongeveer 5 centimeter.

4. Klinkers plaatsen

De volgende stap is klinkers plaatsen. Begin met klinkers leggen aan de zijkant. Kiest u voor één van de bestratingsverbanden waarbij de klinkerstenen niet recht op de kantopsluiting liggen? Dan is het slim om naast de kantopsluiting toch één of twee rijen met rechte klinkers te plaatsen. Hiermee voorkomt u dat de gezaagde klinkers tegen de kantopsluiting liggen.

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij het klinkers plaatsen:

 • Let op dat de klinkers ongeveer 5 millimeter boven de kantopsluitingen uitkomen.
 • Houd rekening met een voeg van ongeveer 2 millimeter, zo is er nog voldoende ruimte om de klinkers in te vegen.
 • Wissel stenen van verschillende paletten af voor een natuurlijk kleurverschil.

5. Aftrillen en invegen met zand

Als alle klinkers inmiddels liggen is het tijd voor de afwerking. Veeg het oppervlak goed schoon en strooi dan voegzand over de klinkers. U veegt het zand over het hele oppervlak om alle voegen tussen de klinkers goed te vullen. Als dit gedaan is veegt u het oppervlak weer schoon.

Om de klinkers goed aan te drukken gebruikt u een trilplaat. Let op dat deze voorzien is van een rubberzool, anders raken de stenen beschadigd. Het aftrillen zorgt ervoor dat het voegmateriaal tot beneden in de voegen zakt. Daarnaast drukt het de straatlaag onder de klinkers aan.

Klinkers leggen

In deze video ziet u hoe u zelf klinkers kunt leggen!

Klinkers leggen zonder stabilisé

Om klinkers te leggen wordt er vaak gebruik gemaakt van stabilisé. Dit is een mengsel van zand, cement en water. Stabilisé zorgt voor een stevige ondergrond, omdat het na het plaatsen iets uithardt.

Maar u kunt ook klinkers leggen zonder stabilisé!

Waar u dan op moet letten is dat de fundering sterk genoeg is. Zeker voor oppervlakken die zwaar belast gaan worden, zoals een oprit. Gebruik in dat geval kwalitatief ophoogzand en zorg voor een goede fundering van minimaal 20 tot 30 centimeter. U kunt er ook voor kiezen om steenslag als fundering te gebruiken, zoals in het stappenplan hierboven.

Hulp nodig bij het klinkers leggen? Schakel een klinkerlegger in!

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Gratis offertes vergelijken

Kies uw klinkers

Wie klinkers gaat leggen heeft de keuze uit een ruim aanbod aan klinkerstenen. Klinkers van klei, van beton, van verschillende formaten en kleuren. Kies iets dat past bij de stijl van uw tuin en woning! Zo geniet u optimaal van uw klinkers. Hieronder leest u uit welke kleuren klinkers u kunt kiezen.

Komt u er niet uit? Vraag een klinkerlegger dan om een persoonlijk advies. Start nu uw gratis offerteaanvraag en bespaar tot 40%.

Soorten klinkers

U heeft de keuze uit deze verschillende soorten klinkerstenen:

 • Betonklinkers: deze worden geproduceerd door beton in een mal te gieten. Klinkers van beton zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren, omdat ze handmatig geproduceerd worden. Ze zijn wel iets minder kleurvast dan klinkers van klei. De prijs van betonklinkers ligt tussen de €15,- tot €35,-.
 • Kleiklinkers: dit is een natuurlijk product, dat gemaakt wordt door klei te bakken. U bent beperkt in kleurkeuze, omdat de kleur ontstaat door de kleisoort en het verhittingsproces. Het voordeel is wel dat ze kleurvast zijn, omdat ze door en door gekleurd zijn. Voor kleiklinkers liggen de prijzen rond de €40,- per m².
 • Kasseien: dit zijn vierkante stenen met een hele authentieke uitstraling. Ze werden in het verleden heel veel gebruikt in stadscentra, daar ziet u ze nog steeds terug. De kosten voor kasseien liggen rond de €30,- tot €45,- per m².
 • Waaltjes: waaltjes zijn grotendeels vergelijkbaar met reguliere klinkers. Het verschil zit hem in het formaat. Waaltjes zijn namelijk een stuk smaller. De prijs voor waaltjes ligt gemiddeld tussen de €30,- tot €45,- per m².

klinkers leggen

Wat kost klinkers leggen?

Ziet u tegen het klinkers leggen op en schakelt u liever een vakman in? De gemiddelde prijs van een klinkerlegger ligt tussen de €30,- tot €60,- per uur of rond de €10,- tot €20,- per m². Hoe de prijs wordt berekend is afhankelijk van het soort bestrating dat u laat aanleggen.

Daarnaast heeft u te maken met de materiaalkosten. Gemiddeld liggen deze tussen de €15,- tot €45,- per m². Stel dat u een oppervlak van 20 m² wilt bestraten met klinkers. De materiaalkosten liggen dan gemiddeld tussen de €300,- tot €900,-.

Lees hier meer over de klinkerwerken prijzen.

Voordelen inschakelen klinkerlegger

Het inschakelen van een ervaren klinkerlegger heeft zeker zijn voordelen. Allereerst is het leggen van klinkers gewoon heel zwaar werk. Door dit uit te besteden bespaart u uzelf veel energie en waarschijnlijk spierpijn. Bovendien heeft een vakman de juiste materialen in huis om snel en efficiënt uw klinkers te leggen. Het uitgraven van de fundering is sneller gedaan met een graafmachine dan met een gewone schop of spade.

De voordelen op een rij:

 • U bespaart u veel tijd en energie.
 • Een vakman heeft de juiste materialen.
 • Het leggen van klinkers gaat veel sneller.
 • U bent verzekerd van het mooiste resultaat.

klinkerlegger

Klinkers laten leggen? Bespaar op de kosten!

Klinkers laten leggen door een vakman? Dan bent u verzekerd van het mooiste resultaat! Ook weet u zeker dat de klinkerwerken snel en efficiënt zijn geplaatst. Op zoek naar een vakman in uw eigen regio?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende experts in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies zelf voor het beste aanbod. Zo bent u altijd verzekerd van een eerlijke prijs! De offerteservice is gratis en helemaal vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast! Begin vandaag nog met vergelijken en bespaar zo tot wel 40% op de totaalprijs!


Gratis offertes vergelijken