terrastegels leggen

Terrastegels leggen

Wilt u zelf terrastegels leggen? Het aanleggen van een terras is voor een ervaren klusser goed te doen. U vindt hier een aantal tips en een stappenplan voor het aanleggen van terrastegels. Daarnaast komt de gemiddelde prijs per m2 voor het leggen van verschillende soorten tegels voorbij. Laat u het plaatsen van terrastegels toch liever over aan een professional? Wij zijn een netwerk van experts in klinkerwerken. Vul vandaag nog ons offerteformulier in. U ontvangt gratis en vrijblijvend meerdere (max. 5) offertes. Vergelijk deze op basis van aanbod, voorwaarden en prijzen. U kiest vervolgens zelf welke vakman bij u langskomt. We zijn u graag van dienst!

Kies uw terrastegels

Voordat u kunt beginnen met het leggen moet u eerst terrastegels kiezen. Meet zorgvuldig op hoeveel tuintegels u nodig hebt. Reken circa 5% extra in verband met snijverlies. Het is verstandig om alle terrastegels in één keer te bestellen. Zo voorkomt u kleurverschil tussen de tuintegels. Haal de terrastegels niet uit de verpakking totdat u ze gaat plaatsen. Zo voorkomt u namelijk dat er krassen op ontstaan. U hebt de keuze uit onder andere natuurstenen en keramische tegels. Keramische tegels zijn erg populair omdat ze krasbestendig, vuilafstotend en kleurvast zijn. Kiest u natuurstenen tuintegels? Blauwe steen wordt het meest gekozen. Blauwe steen is duurzaam, onderhoudsvriendelijk en erg mooi.

Stap 1: Voorbereiden ondergrond

Als u zelf een terras gaat aanleggen dan is de eerste stap het voorbereiden van de ondergrond. Breng indien nodig drainage aan in de grond. Maak vervolgens de ondergrond stabiel met behulp van een fundering op basis van zand en cement, genaamd stabilisé. Meng voor de stabilisé 11 delen zand per 1 deel cement, hiervoor kunt u het beste gewassen rivierzand met een ruwe korrel gebruiken. U hebt een laag stabilisé van minstens 10 centimeter nodig. Als u de stabilisé gelegd hebt dan drukt u deze stevig aan met een plank. Maak de ondergrond zo egaal mogelijk. Zorg er wel voor dat de stabilisé geleidelijk afloopt in verband met de afwatering.

terras aanleggen

Stap 2: Plaatsen fundering & kantopsluiting

Vervolgens gaat u de kantopsluiting plaatsen en hierna brengt u een fundering van beton aan waar u de terrastegels in gaat leggen. Gebruik bij het maken van de fundering dezelfde verhouding als bij de stabilisé. Maak de fundering van beton minimaal 3 centimeter dik en zorg ervoor dat de dikte overal gelijk is. Plaats rechts en links een eerste tegel op de juiste hoogte. Span op de breedte van de terrastegels een touw, evenwijdig met de buitenmuur van uw woning. Het verval moet 2 centimeter van de gevel zijn. Is dit mogelijk? Leg de tegels op split en rei af op 5 centimeter. Als het niet mogelijk is verwijdert u beton of vult u deze aan.

tuintegels plaatsen

Stap 3: Terrastegels leggen

Ligt de laag stabilisé goed? Begin dan met het aanleggen van het terras. Leg de eerste rij terrastegels tussen de kanten. Zorg ervoor dat deze perfect gelijk liggen. Laat minimaal 3 mm ruimte over tussen de terrastegels voor de voegen. Ga verder met het leggen van de volgende rijen. Met een rubberen hamer kunt u de tuintegels op de juiste hoogte kloppen. Het is eventueel mogelijk om bij het aanleggen van het terras tegeldragers te gebruiken. Het is echter verstandig om geen tegeldragers te gebruiken wanneer de tuintegels groter zijn dan 60 x 60 centimeter.

terrastegels stabilise

Stap 4: Afwerking met voegmiddel

Na het leggen van de terrastegels gaat u deze afwerken met een voegmiddel. Wacht eerst een aantal dagen totdat het beton helemaal is uitgehard, daarna kunt u de voegen opvullen. Bij smalle voegen kunt u split of fijn wit zand gebruiken. Bij bredere voegen van 8 tot 12 mm kunt u het beste een voegspecie gebruiken. Voegspecie bestaat uit een mengsel van zand en cement. Breng dit aan met behulp van een voegijzer. Ga voorzichtig te werk, u wilt de tuintegels niet vuilmaken. Tussen muren en tuintegels kunt u het beste een elastische voeg gebruiken. Hetzelfde geldt voor een terras dat groter is dan 50 m2.

tips terrastegels leggen

Handige tips

Een aantal tips zijn altijd handig bij het aanleggen van een terras. Eén van de belangrijkste tips is dat het terras niet hoger mag worden dan open voegen in de buitenmuur. Zou u het terras te hoog aanleggen dan is het mogelijk dat de werking van de spouw verloren gaat. De afwatering behoort ook zeker tot de tips waar u rekening mee moet houden. U moet een terras namelijk altijd zo plaatsen, dat water van het huis wegloopt, richting de tuin. Houd hierbij een afwatering van 1 cm per meter aan. Gebruik bij het plaatsen altijd tegels uit verschillende verpakkingen. Het is namelijk mogelijk dat terrastegels uit andere verpakkingen een klein kleurverschil hebben.

Hulp nodig bij het leggen van uw terrastegels? Vergelijk offertes en bespaar!

Vergelijk prijsoffertes van verschillende bedrijven en geniet zo snel mogelijk van uw vernieuwde terras.

Prijzen

Wilt u een terras laten aanleggen? Dan bent u natuurlijk benieuwd naar de prijzen. De prijzen hangen af van verschillende factoren zoals de soort terrastegels en de afmetingen van het terras. Laat u keramische tegels leggen door een vakman? Houd in dat geval rekening met een prijs van €80,- tot €145,- per m2. Gaat uw voorkeur uit naar blauwe steen? De prijs hiervan ligt tussen de €70,- en €150,- per m2. Hierbij geldt veelal, hoe groter het oppervlak, hoe lager de prijs per m2. Bent u benieuwd wat de prijs per m2 is, als u terrastegels in uw tuin laat aanleggen? Via het offerteformulier vraagt u gratis en geheel vrijblijvend een indicatie van de prijzen aan.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Het leggen van terrastegels lijkt wellicht een eenvoudige klus, maar er komt meer bij kijken dan u zou denken. Het is belangrijk dat het beton uit de juiste verhoudingen bestaat. Het is daarnaast cruciaal dat het beton helemaal vlak is. Houd ook altijd rekening met bovenstaande tips als u de terrastegels zelf gaat leggen. Wilt u toch een vakman inhuren? Of bent u gewoon benieuwd naar de prijs per m2? Laat dan uw gegevens achter via het offerteformulier. Wij zijn namelijk een netwerk van meerdere stratenmakers. U ontvangt gratis en vrijblijvend een aantal offertes. U vergelijkt hiervan de prijzen en de voorwaarden. Vervolgens kiest u zelf welke vakman uw klus komt uitvoeren.

prijzen terras aanleggen