Vind de beste hovenier voor tuinonderhoud!

Gratis – Vrijblijvend

Tuinonderhoud

Tuinonderhoud zorgt ervoor dat uw tuin er het hele jaar netjes en verzorgd uit ziet. Bent u zelf niet in staat om uw tuin te onderhouden of heeft u geen tijd voor tuinonderhoud? Dan is het slim om een tuinman of hovenier in te schakelen!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag ontvangt u zo spoedig mogelijk de prijsopgaven van verschillende hoveniers in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies het tuinbedrijf met het beste aanbod. Zo bespaart u tot 40% op de kosten!

Op deze pagina leest u over tuinonderhoud: waarom moet u de tuin onderhouden en waar bestaat het onderhoud van de tuin uit? U vindt informatie over de prijzen voor tuinonderhoud en leest welke werkzaamheden een tuinman uitvoert.

Waarom de tuin onderhouden?

Een tuin onderhouden heeft belangrijke voordelen. Allereerst ziet uw tuin er netjes en verzorgd uit, wat ervoor zorgt dat u optimaal van uw tuin geniet. Bovendien zorgt onderhoud aan de tuin voor een langere levensduur, wat op de lange termijn natuurlijk op de kosten bespaart.

Maar er is nog een belangrijk voordeel!

Tuinen onderhouden zorgt namelijk ook voor een veilige tuin. U weet zeker dat de bomen in uw tuin niet zomaar omwaaien, omdat ze goed verzorgd worden.

Dit zijn de grootste voordelen van goed tuinonderhoud:

 • De tuin staat er het hele jaar mooi bij!
 • Uw tuin gaat met goed onderhoud een stuk langer mee.
 • U geniet optimaal van de voor- of achtertuin.
 • Met tuinonderhoud bent u er zeker van dat uw tuin helemaal veilig is.

Wat kost tuinonderhoud?

De kosten van tuinonderhoud zijn afhankelijk van de werkzaamheden die u laat uitvoeren. Schakelt u een vakman in voor onderhoud aan uw gazon? Grasmaaien kost ongeveer €25,- tot €30,- voor een gazon van 100 m². Het gazon verticuteren kost voor 100 m² ook €100,- tot €140,-. Wilt u het gazon laten kantsnijden dan kost dit gemiddeld €0,50 tot €1,- per meter.

Andere werkzaamheden kosten ongeveer €35,- per uur. Denk aan het wieden van onkruid of het snoeien van planten en struiken. Dit tarief verschilt natuurlijk per tuinbedrijf.

Wilt u een boom laten kappen? Dit kost ongeveer €400,- tot €800,- per boom. Houd er rekening mee dat u in dat geval ook waarschijnlijk tuinafval moet laten afvoeren, dit kost gemiddeld €10,- tot €15,- per m³.

Tuinonderhoud: prijzen

Onderhoudswerkzaamheden Kosten* Bijzonderheden
Gazon maaien €25,- tot €30,- Voor gazon van 100 m²
Gazon verticuteren €100,- tot €140,- Voor gazon van 100 m²
Gazon kantsnijden €0,50 tot €1,- Per meter
Snoeien €35,- Per uur
Onkruid wieden €35,- Per uur
Bemesten €35,- Per uur (excl. kosten mest)
Boom kappen €400,- tot €800,- Per boom
Insecten en plagen bestrijden €30,- tot €45,- Per uur
Afvoeren tuinafval €10,- tot €15,- Per m³
Grote onderhoudsbeurt €800,- tot €1.000,- Gemiddelde tuin

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Besparen? Vraag dan altijd gratis offertes aan!

tuinonderhoud

Welke factoren beïnvloeden de tuinonderhoud kosten?

De prijs voor het onderhoud aan uw tuin is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst verschilt het uurtarief per vakman. Door te kiezen voor een goedkope hovenier bespaart u dus al flink op de kosten. Daarnaast is de prijs afhankelijk van de werken die u uit laat voeren en het formaat van uw tuin.

De kostprijs wordt beïnvloed door deze factoren:

 • Het uurtarief van de tuinman of hovenier.
 • De exacte werkzaamheden die u laat uitvoeren.
 • Het formaat van uw tuin.
 • Eventuele voorrij- en afvoerkosten.
 • De keuze voor een tuinonderhoudscontract of eenmalig onderhoud.

Eén van de meest gestelde vragen is ‘wat kost tuinonderhoud per uur?’. Ook de vraag wat tuinonderhoud per jaar kost wordt vaak gesteld. Hieronder leest u het antwoord op deze vragen.

Wat kost tuinonderhoud per uur?

Het gemiddelde uurtarief van een hovenier ligt tussen de €35,- tot €55,-. Er zit dus flink verschil in het uurtarief. Deze prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is een groot hoveniersbedrijf vaak duurder per uur dan een zelfstandig hovenier. Daarnaast is het zo dat hoveniers met meer ervaring een hogere uurprijs vragen dan startende hoveniers. Let ook op dat boomverzorging niet valt onder standaard tuinonderhoud! De prijs voor boomverzorging kan dus ook nog verschillen.

Wat kost tuinonderhoud per jaar?

Kiest u er één of twee keer per jaar voor om een grote onderhoudsbeurt uit te voeren? Houd er dan rekening mee dat de kosten per jaar rond de €500,- tot €900,- liggen. De prijs is natuurlijk afhankelijk van de grootte van uw tuin en de uitgevoerde werkzaamheden.

In de meeste gevallen is het goedkoper om een tuinonderhoudscontract af te sluiten. In dat geval is een grote onderhoudsbeurt niet nodig, en is de hovenier per afspraak veel minder tijd kwijt.

Besparen op tuinonderhoud? Vergelijk gratis offertes!

Vind de hovenier met het beste aanbod en bespaar tot 40% op de kosten!

Gratis offertes ontvangen

Onderhoud tuin: wat doet de tuinman?

Waar bestaat tuinonderhoud eigenlijk uit? Eén van de belangrijke taken is het snoeien van struiken en planten. Dit zorgt ervoor dat ze in het voorjaar weer mooi kunnen bloeien en groeien. Daarnaast is onderhoud aan uw gazon ook heel belangrijk, net zoals boomverzorging.

Hieronder leest u meer over de verschillende werkzaamheden die een hovenier uitvoert bij het onderhoud aan uw tuin.

Bomen, struiken en planten snoeien

Aan het begin van het voorjaar moeten de meeste struiken en planten gesnoeid worden. De periode van het jaar verschilt dat een tuinman moet snoeien, verschilt per plant. De vakman is natuurlijk op de hoogte van alle planten in uw tuin en weet wanneer het weer tijd is.

Het snoeien zorgt ervoor dat een plant niet wild gaat groeien. Tegelijk zorgt het juist voor een betere groei bij sommige planten. Het zorgt er in ieder geval voor dat uw planten, struiken en bomen in het voorjaar weer mooi kunnen bloeien.

Boomverzorging

Boomverzorging is een breed begrip. Het gaat hierbij om werkzaamheden als aanplanten, verzorgen en verwijderen van bomen. Dit wordt niet uitgevoerd door elke hovenier: hiervoor moet u echt op zoek naar een boomspecialist.

Boomverzorging houdt uw bomen in goede kwaliteit. Het voorkomt dat een boom tijdens een storm omvalt en schade veroorzaakt. Zeker bij grote bomen is goede boomverzorging essentieel.

Onderhoud gazon

Onderhoud aan het gazon zorgt het hele jaar door voor een groen en verzorgd grasveld. Grasmaaien is één van de belangrijkste taken van het onderhoud aan het gazon.

Toch is dat niet het enige!

Hoveniers zullen uw gazon ook verticuteren. Hierbij geeft u de wortels voldoende frisse lucht, wat de groei van het gazon stimuleert. Dit is een intensieve behandeling en om geen schade aan het gazon te veroorzaken wordt dit ongeveer één keer per jaar gedaan.

tuinonderhoud onderhoud gazon

Onkruid verwijderen en plagen bestrijden

Last van ongedierte die uw planten opeten? Het bestrijden van plagen is ook één van de werkzaamheden van een hovenier. Een vakman weet hoe hij deze plagen het beste bestrijdt en zorgt ervoor dat uw planten beschermd zijn.

Daarnaast verwijdert hij ook het onkruid uit uw tuin. Door het onkruid tussen de tegels, in het grasveld of tussen de planten te verwijderen ziet uw tuin er veel netter en verzorgder uit.

Reinigen terras, oprit en tuinpaden

Na de winter zult u merken dat het straatwerk misschien een groene gloed heeft gekregen. Dit ziet er slordig uit en zorgt er bovendien voor dat het oppervlak flink glad wordt. Een tuin onderhouden houdt ook in dat het straatwerk gereinigd wordt. De hovenier gaat hierbij heel voorzichtig te werk, zodat het oppervlak niet beschadigt.

Tuinonderhoud uitbesteden? Schakel een vakman in!

Kies voor de vakman met het beste aanbod en bespaar tot 40% op de kosten.

Gratis offertes ontvangen

Wanneer is tuinonderhoud nodig?

Tuinonderhoud gebeurt het hele jaar door. Wel verandert het tuinonderhoud gedurende het jaar. Het gazon, uw planten bomen en struiken hebben verschillende behoeften in de winter en in de zomer. In de winter bestaat tuinonderhoud vooral uit het verwijderen van onderhoud. Sommige planten of bomen moeten in de winter gesnoeid worden en ook is het ’s winters tijd om de eerste bloembollen weer te planten.

In de lente, de zomer en de herfst bestaat het tuinonderhoud vooral uit het gazon onderhouden en het snoeien van de overige planten.

 • Tuinonderhoud in de winter: hierbij kunt u denken aan het verwijderen van onkruid, het ophangen van vogelvoer en het planten van nieuwe tuinbollen.
 • Lente, zomer en herfst: in de rest van het jaar bestaat onderhoud van tuinen uit het schoonmaken van het terras en andere bestrating, het gazon onderhouden en het snoeien van de overige planten.

Eenmalig of periodiek tuionderhoud?

Er zijn in principe twee manieren om uw tuin te onderhouden:

 • Eenmalig
 • Periodiek

Eenmalig onderhoud is vooral geschikt voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Hierbij maakt u de tuin na de winter klaar voor het voorjaar, zodat u er de rest van het jaar van geniet. Heeft u geen onderhoudsvrije tuin, dan is het slimmer om periodiek tuinonderhoud te kiezen. Hierbij komt er structureel een vakman bij u langs voor het onderhoud aan uw tuin.

Bij periodiek onderhoud is het slim om een tuinonderhoudscontract af te sluiten. De kosten vallen bovendien lager uit dan bij eenmalig onderhoud, omdat de werkzaamheden meer verspreid zijn over het hele jaar.

onderhoud tuin

Tuinonderhoud met dienstencheques: mag dat?

Meerderjarige personen woonachtig in Vlaanderen ontvangen dienstencheques. Deze dienstencheques kunt u gebruiken om te betalen voor bepaalde huishoudelijke hulp in en rond het huis. Hierbij gaat het vooral om taken zoals het schoonmaken van de woning, wasgoed wassen en strijken en maaltijden bereiden.

Tuinonderhoud kunt u niet betalen met dienstencheques.

Helaas valt tuinonderhoud niet onder de huishoudelijke werkzaamheden die u kunt betalen met dienstencheques. Wilt u hier meer over lezen? Op vlaanderen.be leest u precies voor welke werkzaamheden u de dienstencheques wel of niet mag gebruiken.

Tuinonderhoud tips!

Hieronder geven we u een paar handige tips voor tuinonderhoud:

 • Winter voorbij? Verwijder snel de tekenen van het najaar: haal dode planten weg, maak de vijver schoon en hark de bladeren uit het gazon. Zo geniet u zo snel mogelijk weer van uw tuin.
 • Bemest uw tuin! Bemesten is een hele belangrijke basis voor een groen gazon en gezonde planten.
 • Verwijder dood hout en zijtakken in uw bomen en struiken. Dit geeft de planten weer voldoende ruimte om te ademen en het ziet er een stuk rustiger en verzorgder uit.
 • Poets het gazon. Door de groene aanslag te verwijderen ziet het straatwerk er weer netjes uit en is het minder glad.

Voordelen inschakelen hulp bij tuinonderhoud!

Het is absoluut mogelijk om zelf het tuinonderhoud uit te voeren, zeker bij een onderhoudsvriendelijke tuin. Toch heeft het inschakelen van een ervaren hovenier belangrijke voordelen. Allereerst bent u minder tijd en energie kwijt. Ten tweede weet u zeker dat alle beplanting goed verzorgd wordt. Zo bent u verzekerd van een lange levensduur!

De voordelen op een rij:

 • U bespaart uzelf tijd en energie.
 • De tuin ziet er het hele jaar door netjes en verzorgd uit.
 • De planten worden goed verzorgd en gaan langer mee.

Wit u een hovenier inschakelen? Dan is het slim om te kijken naar keurmerken. Deze geven aan dat hoveniers veilig werken en goede kwaliteit afleveren. Op bfg-fbep.be leest u meer over dit keurmerk.

tuinonderhoud hovenier

Tuin laten onderhouden? Bespaar op de kosten!

Wilt u uw tuin laten onderhouden door een vakman? Goed idee: zo weet u zeker dat uw tuin er het hele jaar door netjes en verzorgd uit ziet. Op die manier geniet u optimaal van uw ruimte! Op zoek naar een hovenier in uw regio?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt zo snel mogelijk de prijzen van meerdere hoveniers in de regio. Vergelijk de offertes en kies zelf voor het hoveniersbedrijf met het beste aanbod. Zo bespaart u tot maar liefst 40% op de totale kosten: dat wilt u toch ook? Het offertes vergelijken is gratis en helemaal vrijblijvend. U zit dus nergens aan vast!


Gratis offertes vergelijken