Specialist in klinkers leggen nodig?

Vergelijk klinkerwerken prijzen & bespaar!

Gratis offertes aanvragen

Bestrating Brussel

Wilt u een terras laten bestraten of klinkers voor een oprit laten leggen? Een klinkerwerken expert uit Brussel helpt u met alle soorten bestrating! Bestrating zorgt ervoor dat u nog meer plezier beleeft aan uw tuin.

Start de gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u over de verschillende werkzaamheden die een klinkerwerken expert uitvoert. Ook krijgt u meer informatie over de prijzen van verschillende soorten klinkers, tegels en sierbestrating. Wilt u graag meer weten over de toepassingen van bestrating? Lees dan verder. U krijgt tot slot ook nog meer informatie over de grond- en graafwerken die een klinkerlegger uitvoert.

klinkerwerken Brussel

Klinkerwerken Brussel

U laat uw klinkerwerken met een gerust hart over aan een klinkerlegger uit Brussel. Onder klinkerwerken verstaan we vooral het leggen van klinkers. Maar ook het leggen van andere soorten bestrating is een mogelijkheid. Daarnaast voert de klinkerwerken expert uit Brussel ook grond- en graafwerken voor u uit. Denk hierbij aan de graafwerken die worden uitgevoerd om de grond op te hogen of het leggen van de fundering. Daarnaast geeft de klinkerlegger u graag advies met betrekking tot het legverband, de steensoorten en het grondwerk. Zo bent u verzekerd van bestrating van hoge kwaliteit!

bestrating Brussel

Opbouw van klinkerwerken

U legt de klinkers niet rechtstreeks op de grond. Doet u dit wel, dan loopt regenwater niet goed weg, waardoor er grote plassen op de bestrating blijft liggen. Bovendien loopt u in dat geval het risico dat de klinkers in de winter kapotvriezen. Voor een optimaal resultaat is de opbouw van de klinkerwerken als volgt: Onderaan ligt een laag steenpuin van ongeveer 10 centimeter dik. Daarboven een laag stabilisé, ook van ongeveer 10 centimeter dik. Dit is een mengsel van zand en beton, dat ervoor zorgt dat de klinkers recht en strak liggen. Bovenop de fundering komt vervolgens de bestrating te liggen.

terrastegels in Brussel

Terrastegels leggen

Betonklinkers vormen een speciale klinkervariant die veel gebruikt wordt binnen de klinkerwerken. Het voordeel van betonklinkers is dat deze een stuk voordeliger uitvallen dan gebakken kleiklinkers. Voor het bestraten van uw terras bieden betonklinkers dan ook een geschikte oplossing. Overweegt u om uw buitenzitje te betegelen en hebt u maar een beperkt budget? Dan vormen betonklinkers zeker een goed alternatief. Deze klinkers kunnen in vele kleuren, soorten en maten worden geleverd. Voor de plaatsing van het betonklinkers moet u er rekening mee houden dat deze een stevige ondergrond nodig hebben. Zeker voor opritten is een stevige ondergrond en goede afwatering noodzakelijk.

Voordelen van terrastegels

Terrastegels worden vaak gebruikt om een moderne sfeer te creëren. Dankzij de grote tegels, vaak gemaakt van beton, oogt het terras en de tuin een stuk groter. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in een hoop verschillende kleuren en afmetingen, waardoor elke gewenste sfeer te creëren is.

 • Door het grote formaat lijkt het terras een stuk groter.
 • Terrastegels zijn verkrijgbaar in tal van kleuren, materialen en afmetingen.
 • De tegels zijn kleur- en stootvast en hebben daarmee een lange levensduur.
kasseien leggen

Kasseien leggen Brussel

Eén van de vormen van bestrating die in Brussel zeer populair is, is het leggen van kasseien. Het leggen van kasseien is een klus waarvoor u het beste een erkend bestrating specialist kunt inschakelen. Deze zal uw parking of ander deel van het erf snel en vakkundig bestraten, tegen aantrekkelijke aanschafprijzen. De kasseien die wij in uw regio leveren worden gemaakt van zandgesteente of stollingsgesteente. Het is afhankelijk van uw wensen op het gebied van aanblik en duurzaamheid voor welke kasseien u het beste kunt kiezen. Wij garanderen dat kasseien onder de harde getrommelde klinkers vallen, en daarmee zeer geschikt als basis voor opritten.

Voordelen van kasseien laten leggen

Kasseien hebben een hele natuurlijke uitstraling die goed past bij authentieke woningen. Door het compacte formaat zijn ze eenvoudig te leggen en blijven de arbeidskosten voor het leggen laag. De stenen zijn zelfs sterk genoeg om te gebruiken voor opritten.

 • Kasseien hebben een mooie, natuurlijke uitstraling.
 • U kunt kasseien gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals de parking en het terras.
 • Kasseien zijn door het compacte formaat snel en eenvoudig te leggen.
klinkers in Brussel leggen

Kleiklinkers leggen

Het bestraten van opritten en terrassen kan niet alleen met getrommelde klinkers. Onder bestrating valt ook sierbestrating: het bestraten van oppervlakken met speciale tuin- of terrastegels. Terrastegels verschillen van getrommelde klinkers doordat zij relatief plat zijn, en een veel groter oppervlak beslaan. Het voordeel van terrastegels als sierbestrating is dat u deze in vele zogeheten verbanden kunt leggen. Deze legverbanden hebben een decoratieve functie: zo kunt u dankzij deze legverbanden afwisselen in kleur, maar ook in afmeting van de tegels. Veelgebruikte legverbanden binnen de klinkerwerken zijn het elleboogverband, en het blokverband. De prijzen voor het laten leggen van deze verbanden hangen af van de soort terrastegel.

Waarom kleiklinkers?

Kleiklinkers zijn duurder dan betonklinkers, maar ze hebben zeker hun voordelen. Zo is de levensduur aanzienlijk langer en doordat ze kleurvast zijn, blijven kleiklinkers ook veel langer mooi. Hieronder staan drie belangrijke voordelen van het leggen van kleiklinkers.

 • Kleiklinkers zijn, in tegenstelling tot betonklinkers, kleurvast.
 • De getrommelde klinkers hebben een lange levensduur.
 • De klinkers hebben een mooie, natuurlijke uitstraling en zijn verkrijgbaar in tal van kleuren.
betonklinkers leggen

Betonklinkers in Brussel leggen

Betonklinkers vormen een speciale klinkervariant die veel gebruikt wordt binnen de klinkerwerken. Het voordeel van betonklinkers is dat deze een stuk voordeliger uitvallen dan gebakken kleiklinkers. Voor het bestraten van uw terras bieden betonklinkers dan ook een geschikte oplossing.

Overweegt u om uw buitenzitje te betegelen en hebt u maar een beperkt budget? Dan vormen betonklinkers zeker een goed alternatief. Deze getrommelde klinkers kunnen in vele kleuren, soorten en maten worden geleverd. Voor de plaatsing van het betonklinkers moet u er rekening mee houden dat deze een stevige ondergrond nodig hebben. Zeker voor opritten is een stevige ondergrond en goede afwatering noodzakelijk.

Waarom betonklinkers?

Heeft u een beperkt budget? Dan zijn betonklinkers ideaal. De klinkers zijn een stuk voordeliger dan kleiklinkers. Bovendien zijn ze eenvoudig te leggen, waardoor de arbeidskosten ook relatief laag blijven.

 • Betonklinkers zijn een stuk voordeliger dan kleiklinkers.
 • Ze zijn verkrijgbaar in veel meer verschillende kleuren dan kleiklinkers.
 • Betonklinkers zijn eenvoudig te leggen en geschikt voor grote oppervlakken.

Terras aanleggen Brussel

Het bestraten van een terras wordt gezien als een veel eenvoudigere klus dan de bestrating van oprijlanen. Dit komt doordat u bij het aanleggen van de terrastegels minder aandacht hoeft te besteden aan de stevigheid van de grond. Bij de bestrating van terrassen moet men echter wel letten op de afwatering. Een afwatering die niet op de juiste manier wordt uitgevoerd kan leiden tot wankele tegels of verzakkingen van het materiaal. Bij het bestraten van een terras moet u wel gebruik maken van opsluitbanden om zo de verzakking naar de zijkanten te voorkomen. Dergelijke banden koopt u tegen lage kosten bij verschillende leveranciers uit Brussel.

Terras aanleggen? Maak een ontwerp

Een terras aanleggen lijkt relatief eenvoudig. Toch heeft het opzetten van een ontwerp zeker voordelen. Door vooraf na te denken over de vorm, locatie en afmetingen van het terras creëert u een unieke en speelse zithoek, die er veel leuker uitziet dan een standaard terras.

Als u stratenmakers inschakelt voor het ontwerpen, dan bent u verzekerd van een praktisch en stijlvol ontwerp. Een ontwerper benut alle ruimte optimaal en houdt rekening met het materiaal- en kleurgebruik. Hierdoor sluit het aan bij de stijl van uw woning en uw persoonlijke wensen.

Ervaren stratenmakers uit Brussel voor al uw klinkerwerken!

Laat uw klinkers, terrastegels of waaltjes leggen door een vakman en bespaar tot 25%.

Gratis offertes aanvragen

Prijzen bestrating Brussel

De prijzen voor het bestraten hangen af van verschillende factoren. Gemiddeld moet u echter rekening houden met prijzen tussen de €655,- en €945,-. Afhankelijk van het soort klus kunnen deze prijzen zelfs oplopen tot €2.500,-. Onder andere het soort bestrating dat wij voor u moeten uitvoeren, de gekozen materialen en de mate van voorbereiding die u al voor de bestrating heeft uitgevoerd hebben invloed op de kosten. Splitsen we de kosten, dan is de inzet van een bestrating expert ongeveer €46,- per uur, en het plaatsen van de klinkers varieert tussen de €15,- en €65,- per vierkante meter.

Welke factoren beïnvloeden de totale kosten?

De totale prijs is heel erg gebonden aan uw persoonlijke situatie. Zo speelt het tuinoppervlak een grote rol, maar ook de keuze voor het materiaal, de kosten voor de extra benodigdheden (zoals stabilisé en insluitbanden) en eventuele extra opties zijn een belangrijke invloed. Zo zijn er vaak kosten verbonden aan het afvoeren van puin en tuingrond. Hoe hoog deze kosten zijn, is weer afhankelijk van het tarief van de stratenmakers uit Brussel. Voor meer zekerheid over de prijzen is het verstandig om kosteloze offertes aan te vragen. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de prijzen en bent u verzekerd van een eerlijke prijs.

Prijstabel: bestrating

Type bestrating en kostenRichtprijzen*
Stenen€15,- tot €66,- per m²
Klinkers€30,- tot €40,- per m²
Grind of split€10,- tot €14,- per m²
Stratenmaker (per uur)€30,- tot €62,- per uur
Stratenmaker (per m²)€12,- tot €22,- per m²
Stabilisé€55,- tot €75,- per m³
Opsluitbanden€3,- tot €6,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Kwalitatieve klinkerwerken tegen scherpe prijzen!

Vergelijk gratis offertes en bespaart tot wel 25%!

Vrijblijvende offertes
stratenmaker

Wat doet een stratenmaker uit Brussel?

Een klinkerwerken expert helpt u met de aanleg van een tuinpad of terras. Maar u kunt natuurlijk ook uw voortuin door een stratenmakersbedrijf uit Brussel laten bestraten en zelfs ontwerpen! Daarnaast voeren stratenmakers verschillende grond- en graafwerken uit. Ze verwijderen oude bestrating en graven grond uit. Een klinkerwerken expert is in te schakelen voor:

 • dolomiet leggen;
 • tuinpad leggen;
 • oprit of terras leggen;
 • steenkorven plaatsen en vullen;
 • voortuin bestraten;
 • grond- en graafwerken.
dolomiet leggen

Dolomiet leggen

Naast klei- en betonklinkers vormen ook andere materialen een goede basis voor uw parking. Zo is onder meer grind en dolomiet een geschikte keuze. Het grote voordeel van dolomiet is dat u hier weinig onderhoud aan hoeft te plegen.

Wel moet u ervoor zorgen dat u voor het aanleggen van de oprit zorgt voor eend goede afwatering, en dat u opsluitbanden plaatst. Deze zorgen ervoor dat de grindkorrels niet wegrollen.

Kiest u ervoor om zelf de klinkerwerken uit te voeren, dan nog is het verstandig om voor de voorbereidende werkzaamheden wel de hulp van erkende stratenmakers uit Brussel in te zetten.

tuinpad in Brussel aanleggen

Tuinpad aanleggen

Over het aanleggen van een terras hebben wij hierboven al enige informatie gegeven. Wist u echter dat het ook een optie is een tuinpad te plaatsen bij u thuis? Het aanleggen van een tuinpad is niet ingewikkeld, en kan zowel met tuin- als terrastegels, als met speciale sierbestrating. Het grote voordeel van tuintegels is dat deze een goede bestendigheid kennen tegen de weersinvloeden.

Kiest u liever voor één van de terrastegels uit het assortiment van een klinkerwerken expert uit Brussel? Dan is het adviseerbaar om deze te voorzien van een speciale coatinglaag. Dit zal de kwaliteit van het tuinpad ten goede komen.

oprit aanleggen

Oprit aanleggen

Het bestraten van opritten en terrassen kan niet alleen met klinkers. Onder bestrating valt ook sierbestrating: het bestraten van oppervlakken met speciale tuin- of terrastegels. Terrastegels verschillen van klinkers doordat zij relatief plat zijn, en een veel groter oppervlak beslaan. Het voordeel van terrastegels als sierbestrating is dat u deze in vele zogeheten verbanden kunt leggen. Deze legverbanden hebben een decoratieve functie: zo kunt u dankzij deze legverbanden afwisselen in kleur, maar ook in afmeting van de tegels. Veelgebruikte legverbanden binnen de klinkerwerken zijn het elleboogverband, en het blokverband. De prijzen voor het laten leggen van deze verbanden hangen af van de soort terrastegel.

Oprit laten aanleggen door de vakman!

Bekijk hoe stratenmakers een nieuwe oprit aanleggen.

Nieuwe oprit aanleggen, waar rekening meehouden?

Een oprit wordt in de toekomst zwaar belast. Het is dus belangrijk dat het oppervlak sterk genoeg is.

Dit resultaat behaalt u door te kiezen voor sterke klinkers van minimaal 5 centimeter dik, een sterke fundering, een slim legverband en natuurlijk sterke opsluitbanden.

Houd er rekening mee dat de oprit na het leggen een aantal dagen nodig heeft voordat u uw auto hierop parkeert. Doet u dit al eerder, dan is de kans groot dat de klinkers alsnog verzakken, ondanks een goede voorbereiding.

Steenkorven plaatsen

Steenkorven, ook wel schanskorven genoemd, dienen als afscheiding van tuinen en terrassen. U kan de steenkorven feitelijk zien als een soort schutting, maar dan van steen. De steenkorven bestaan uit een omhulsel van metaalgaas, die men vult met stukken steen. Steeds vaker laat men delen groen afwisselen met deze steenkorven om zo een afwisselende aanblik van de tuinomheining te krijgen. Leveranciers uit Brussel kunnen de steenkorven in vele maten creëren. Het is dus afhankelijk van uw wensen hoe hoog en breed de steenkorven worden. Wel dient u rekening te houden met de stevigheid van de schanskorven.

Voortuin bestraten

Hoewel de meeste klanten een vakman inschakelen voor het bestraten van hun achtertuin, is het natuurlijk ook mogelijk om klinkers in de voortuin te laten leggen. De klinkers bieden meerdere voordelen, maar het belangrijkste is waarschijnlijk dat u zonder onderhoud het hele jaar door een strakke voortuin hebt. Een ander belangrijk voordeel is dat u, zonder woekerende planten, krijgt u veel meer lichtinval in huis. Natuurlijk is de voortuin uitermate geschikt om klinkers te combineren met beplanting. Eén van de vakmannen uit ons netwerk in Brussel voorziet u met plezier van meer informatie over het leggen van klinkers in de voortuin.

Stabilisé leggen

Het leggen van stabilisé is noodzakelijk als u een stevig oppervlak wilt creëren. Stabilisé is een mengsel van zand en cement, en kunt u eventueel zelf mengen. Houd hiervoor een verhouding aan van 1 deel cement op 8 delen zand. Hier hoeft u geen water meer aan toe te voegen, omdat de vochtigheid in het zand voldoende is. Merkt u echter dat het zand erg droog is, dan kunt u overwegen om een klein beetje water toe te voegen. Het mengen doet u het beste met de hand. Dit is een zware klus, daarom kiezen veel klanten ervoor om het maken en leggen van stabilisé over te laten aan een vakman.

graafwerken Brussel

Graafwerken

Naast de grondwerken bestaan er ook graafwerken. Hoewel menigeen denkt dat de graafwerken en grondwerken hetzelfde inhouden, is dat niet het geval. De graafwerken vormen een specifiek onderdeel van de grondwerken. Voorbeelden van klussen binnen dit vakgebied zijn het nivelleren van tuinen, het uitgraven van vijvers en sloten of het bouwrijp maken van terreinen. Wist u dat het bovendien mogelijk is om een graafwerken expert in te zetten voor het uitvoeren van een grondanalyse. Met deze grondanalyse kan duidelijk worden in hoeverre graafwerken nodig zijn voor het aanleggen van een oprit. Zowel voor kleiklinkers als betonklinkers en kasseien is een stevige ondergrond nodig.

grondwerken

Grondwerken

Naast de klinkerwerken bestaan er ook specialisten op het gebied van grondwerken en graafwerken. Deze graaf- en grondwerken zijn in sommige gevallen noodzakelijk als voorbereiding op de klinkerwerken. Bij de grondwerken kunt u onder meer denken aan het verzetten van grond, het leveren van grind of het ontgraven van oppervlakken. Bent u relatief handig, en wilt u de klinkerwerken zelf afhandelen? Wellicht is het dan toch handig om een expert in te zetten voor de afronding van de grondwerken. Zo weet u zeker dat dit op de juiste wijze gebeurt, en dat er op latere termijn geen water- en verzakkingproblemen optreden. U leest op deze pagina meer over de grondwerken.

Al uw klinkerwerken van A tot Z afgerond!

Van het grondwerk tot aan het voegen: een vakman uit Brussel staat voor u klaar.

Gratis offertes aanvragen

Soorten bestrating

Er zijn heel veel verschillende soorten bestrating verkrijgbaar. Hierdoor is er voor iedereen een geschikte keuze. Er zijn goedkope stenen, zoals betontegels of klinkers van beton, die toch een prachtige uitstraling hebben. Heeft u een iets groter budget, dan zijn natuurstenen een goede keuze. Natuursteen, kleiklinkers en waaltjes hebben allen een prachtige en natuurlijke uitstraling. Houd bij de keuze voor de soort stenen rekening met de stijl van uw huis en voortuin. In een klassieke woning en natuurlijke tuin is het gebruik van natuursteen aan te raden, omdat dit deze stijl complimenteert. Terwijl grote betontegels juist weer erg geschikt zijn in een moderne voortuin.

Getrommelde klinkers

Vaak krijgen wij van onze klanten uit Brussel de vraag wat het betekent wanneer men getrommelde klinkers aanbiedt. Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig: getrommelde kleiklinkers zijn nieuwe kleiklinkers die met behulp van een speciale techniek een authentieke uitstraling krijgen. Oude kleiklinkers werden door het bakproces namelijk niet egaal van kleur. Door tijdens het bakproces de temperatuur af en toe te veranderen wordt dit authentieke proces nagebootst. Getrommelde kleiklinkers hebben overigens geen nadelen ten opzichte van de niet getrommelde variant. De levensduur en duurzaamheid blijft hetzelfde.

Natuursteen

Met natuursteen krijgt uw straatwerk een heel natuurlijke uitstraling. Het materiaal komt uit de natuur, wat betekent dat er kleine verschillen tussen elke steen of tegel zit. Deze kleine verschillen zijn juist de charme van de natuurstenen tegels. Wilt u liever dat uw terras strak en verzorgd oogt? Kies dan voor een betontegel. Natuursteen is kleur- en stootvast waardoor het een erg lange levensduur heeft. Het is in de meeste gevallen niet geschikt voor een parking of oprit. Het enige nadeel van natuursteen is dat het een relatief hoge prijs heeft. Hierdoor is natuursteen vooral geschikt voor mensen met een groot budget.

keramische tegels

Keramische tegels

Terrastegels en tuintegels kunnen van een groot aantal materialen worden gemaakt, zoals er beton- en kleiklinkers bestaan, zo bestaan er vloertegels van beton, natuursteen en keramiek. Keramische tegels hebben een aantal eigenschappen die een groot voordeel vormen. Onder meer de stoot- en boenvastheid is een voordeel voor menigeen. Dankzij deze eigenschappen zal er pas heel laat een vlek of kras ontstaan op het oppervlak. Keramische tegels kunt u bij vrijwel elke leverancier uit ons netwerk in Brussel bestellen tegen een aantrekkelijke kostprijs.

Vindt u de uitstraling niet mooi genoeg? Overweeg dan om keramische tegels met een houtdesign te laten plaatsen.

belgische blauwe hardsteen in Brussel

Belgische blauwe hardsteen

De Belgische blauwe hardsteen is een steensoort die een geschikte basis vormt voor zowel tuin- als terrastegels. Ook tegelvloeren binnenshuis kunnen de bestrating- en klinkerwerken experts van Belgische blauwe hardsteen maken. Belgische blauwe hardsteen heeft niet alleen een lange levensduur, het biedt tevens een fantastische uitstraling door de fossielen en witte adertjes die door het oppervlak lopen. Omdat in België de hardsteen lange tijd veel gebruikt werd, is deze op het moment zeer schaars. U betaalt daarom al snel €100,-per vierkante meter. Hebt u minder budget? Overweeg dan te kiezen voor de Vietnamese of Chinese variant. Deze bieden eenzelfde aanblik, maar kosten maar €40,- per vierkante meter.

sierbestrating Brussel

Sierbestrating Brussel

Naast de klinkerwerken gebruikt men vele andere termen om soorten van bestrating mee aan te duiden. Eén van deze termen die los staat van de klinkerwerken is de term sierbestrating. Met sierbestrating bedoelen wij alle soorten bestrating die als hoofddoel een decoratieve functie heeft. U mag hierbij onder andere denken aan het bestraten van het terras of het creëren van paadjes door de tuin. Voor sierbestrating hoeft u bovendien niet eens gebruik te maken van klinkers of tuintegels, ook grind, kiezels of houtsnippers dienen als geschikte basis voor de sierbestrating. Voor het plaatsen van de meeste varianten sierbestrating hebt u geen hulp nodig. Laat u informeren en adviseren door een klinkerlegger uit ons netwerk over de mogelijkheden bij u thuis.

siergrind

Siergrind

Siergrind tot slot is een soort sierbestrating die met name bij tuinpaden en opritten gebruikt wordt. Een tuinpad van siergrind biedt een prettige aanblik, en vereist bovendien weinig tijd voor het aanleggen. Siergrind is in een groot aantal kleuren verkrijgbaar, in diverse varianten. De kosten voor het aanschaffen van siergrind hangen dan ook af van de variant die u kiest. Wilt u zeker weten dat het grind lange tijd goed meegaat, overweeg dan om een zeil onder de laag sierbestrating te installeren. Het zeil voorkomt dat er onkruid tussen de steentjes groeit. Wel moet u dan goed aandacht besteden aan de afwatering van het geheel. Benieuwd naar de prijzen van dit type sierbestrating? Vraag vrijblijvend offertes aan!

Waalformaat

Zoals gezegd bestaan er binnen de klinkerwerken heel wat soorten klinkers. De klinkers verschillen niet alleen op het gebied van materiaal, ook de afmetingen variëren. Zo zijn kasseien kleine ronde klinkers, en bestaat er ook het walformaat. Klinkers in het waalformaat duidt men ook wel aan met de term waaltjes of vijfduimers vanwege de afmeting.

De standaardafmeting van klinkers in het waalformaat is 5x20x9 centimeter. Bij de meeste aanbieders kunt u zowel nieuwe als oude waaltjes aanschaffen. Oude hardgebakken vijfduimers gaan namelijk jarenlang mee, en kunnen meerdere keren opnieuw geplaatst worden.

waalformaat Brussel

Natuurlijke sfeer creëren? Kies dan voor het wildverband!

Een stratenmaker uit Brussel legt het wildverband tegen een scherpe prijs.

Vrijblijvende offertes ontvangen

Soorten bestratingsverbanden

Wij gaven hierboven al aan dat er verscheidene legverbanden bestaan waarin u tuintegels, maar ook andere vormen van bestrating zou kunnen leggen. Enkele van deze legverbanden noemden wij al: het elleboogverband en het blokverband. Andere legverbanden waarmee onze klinkerwerken professionals uit Brussel regelmatig mee werken zijn het halfsteensverband, het keperverband, de dubbele visgraat, en het waaierverband. Voor deze bestratingsverbanden zijn klinkers zeer goed bruikbaar, maar ook tuin- en terrastegels en andere vormen van sierbestrating vormen hierbij een goede oplossing. Voor welk bestratingsverband u het beste kunt kiezen is afhankelijk van uw budget: uitgebreide bestratingsverbanden kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

Blokverband

Het blokverband kunt u voor diverse doeleinden gebruiken. Met behulp van twee langwerpige stenen maken stratenmakers een vierkant blok, dat horizontaal en verticaal met elkaar wordt afgewisseld. Het geeft uw terras een unieke uitstraling en vraagt weinig extra tijd en moeite om te leggen. Het blokverband is niet geschikt voor het aanleggen van uw oprit in Brussel.

Halfsteensverband

U bent vast bekend met het halfsteensverband. Dit is een enorm simpele manier om uw klinkerwerken anders neer te leggen, waardoor de uitstraling van de sierbestrating net even anders is dan de standaard. Bij het halfsteensverband verlegt u de tweede rij stenen net een halve tegel ten opzichte van de eerste rij.

soorten bestratingsverbanden

Elleboogverband

Het elleboogverband is met name populair bij het leggen van opritten. Een oprit heeft namelijk een erg sterk verband nodig, om zo verzakkingen te kunnen voorkomen. Bij het elleboogverband legt de stratenmaker de kopse kant tegen het uiteinde van een andere stenen. Het elleboogverband is niet het meest geschikte patroon bij oppervlaktes waar veel overheen gereden wordt.

Visgraatverband

Het visgraatverband is vergelijkbaar met het elleboogverband. Waar de klinkers bij het elleboogverband recht tegen elkaar aanliggen, worden deze bij het visgraatverband in een hoek van 90 graden gelegd. Dit geeft een andere uitstraling. Omdat de klinkers bij dit legverband als het ware in elkaar gevlochten worden, ontstaat er eveneens een stevig resultaat.

Keperverband

Het keperverband is hetzelfde als het visgraatverband, alleen worden de stenen een kwartslag gedraaid. Deze kleine aanpassing geeft een compleet nieuwe uitstraling! Waar het visgraatverband de nadruk op de lengte van het oppervlak legt, ligt de nadruk bij het keperverband op de breedte. Afhankelijk van uw persoonlijke wensen kunt u dus kiezen voor één van deze verbanden.

Wildverband

Bij het gebruik van een wildverband worden stenen van diverse groottes ingezet. Hierdoor zijn klinkers niet de meest geschikte keuze. Wildverband houdt in dat de tegels ogenschijnlijk zonder patroon gelegd worden, ook al is dit in feite wel zo. Dit zorgt voor een erg natuurlijke uitstraling, zeker in combinatie met natuurtegels.

opsluitbanden

Soorten opsluitbanden

Als u gaat bestraten, dan zult u tevens rekening moeten houden met de opsluitbanden. Opsluitbanden laat u aan de buitenzijde van het te bestraten oppervlak plaatsen, omdat deze de klinkers goed op hun plek houden. De opsluitbanden liggen doorgaans een stuk dieper in de grond, waardoor dit een goede basis is. Laat u een terras of looppad aanleggen? Dan voldoet een opsluitband van 5 x 15 centimeter. Voor een oprit raden wij u aan om een breder formaat te plaatsen. Houd hiervoor een minimum afmeting van 6 x 20 centimeter aan, maar gebruik voor een optimaal resultaat opsluitbanden van minimaal 8 centimeter dik.

stratenmakers Brussel

Wanneer is er een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Vanuit de wet is bepaald dat u voor het leggen van klinkers een stedenbouwkundige vergunning nodig heeft. Deze kunt u aanvragen bij uw gemeente. In de meeste gevallen gelden er echter voldoende uitzonderingen, waarbij u zonder vergunning de klinkers kunt laten leggen. Als u een erkend stratenmaker uit Brussel inschakelt, dan kunt u ervan uitgaan dat de vakman bekend is met de wetgeving en uitzondering hierop. Hij kan u dus vertellen of u wel of niet een stedenbouwkundige vergunning nodig heeft. Meestal is het toegestaan om een tuinpad, oprit of terras te laten leggen zonder vergunning. Kijk voor meer informatie op de website van de Ruimtelijke ordening.

prijzen bestrating Brussel

Vrijblijvend offertes aanvragen

Stratenmaker uit Brussel gezocht? Maak gratis gebruik van onze service en vergelijk vrijblijvend de prijsopgaven van maximaal vijf bedrijven uit uw eigen regio! Kies voor de stratenmaker met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 25% op de kostprijs!

Elke stratenmaker in ons netwerk heeft ruime ervaring binnen het vakgebied en handelt het bestraten vakkundig af. Wilt u weten wat het kost om uw oprit opnieuw te bestraten? Of wilt u meer informatie over de prijzen van verschillende klinkerwerken? Vul op de offertepagina dan uw wensen in en u ontvangt zo snel mogelijk de offertes in uw mailbox!