kleiklinkers

Kleiklinkers leggen

Gaat u uw oprit, parking of terras betegelen? U heeft de keuze uit vele steensoorten. Naast de standaard betonklinkers valt de keuze vaak op kleiklinkers. U vindt hier meer informatie over Terca en Hollandse kleiklinkers. Daarnaast komen andere aspecten van klinkerwerken en de bijbehorende prijzen voorbij. Wilt u een vakman inhuren voor het leggen van klei- of betonklinkers? Of bent u benieuwd wat de kostprijs per m2 is als u bestrating in uw tuin laat aanleggen? Vul vandaag nog het contactformulier in. Wij zijn namelijk een netwerk van meerdere experts in klinkerwerken. We sturen u gratis en helemaal vrijblijvend meerdere offertes toe. U vergelijkt hiervan de prijzen, het aanbod en de voorwaarden. U kiest vervolgens zelf welke stratenmaker bij u langskomt!

Wat zijn kleiklinkers?

Hebt u besloten dat u gebruik wilt maken van klinkerwerken voor het bestraten van uw oprit? U hebt de keuze uit twee verschillende soorten klinkers: betonklinkers en kleiklinkers. Betonklinkers worden gemaakt uit beton en hebben als voordeel dat ze zeer kleurvast en bestand tegen water zijn. Daarnaast liggen de kosten van betonklinkers over het algemeen lager dan die van kleiklinkers. Kleiklinkers zijn een volledig duurzaam product. De stenen worden gebakken op een hoge temperatuur, dit maakt ze zeer slijtvast. Het lage onderhoud en het feit dat mos en algen weinig kans maken doordat de kleiklinkers dicht gebakken zijn behoren tevens tot de voordelen. U hebt bovendien de keuze uit vele soorten en maten kleiklinkers, zoals Terca en Hollandse klinkers. Terca klinkerwerken danken hun populariteit aan de lange levensduur en de mooie authentieke uitstraling.

Kleiklinkers voor de oprit

Wilt u de bestrating van de oprit zelf afhandelen? Dit is goed te doen met bijvoorbeeld Hollandse kleiklinkers. Het leggen van de klinkerwerken kan op verschillende manieren. Zo hebt u hiervoor onder andere het elleboogverband, halfsteensverband, blokverband en keeperverband. In welk patroon u de stenen gaat leggen is van invloed op de hoeveelheid kleiklinkers die u moet aanschaffen en de uiteindelijke prijs. Na het leggen van de bestrating is het verstandig om in ieder geval 3 weken uw auto niet op de oprit te zetten. Een zwaar voertuig kan namelijk inzakkingen veroorzaken, waardoor u de klinkerwerken opnieuw moet uitvoeren.

betonklinkers leggen

Bestrating parking

Naast de oprit is het tevens mogelijk om eigenhandig de parking aan te leggen. Het leggen van een parking is vergelijkbaar met die van de oprijlaan. Bij een parking is het bovendien van belang dat u ervoor zorgt dat er voldoende ruimte aan alle zijden overblijft, en is een horizontale plek aan te raden. U kunt een parking zowel met Hollandse als Terca kleiklinkers bestraten, maar ook het gebruik van betonklinkers of één van de andere klinkerwerken is een optie. Ook hierbij geldt dat het verstandig is om enkele weken te wachten voordat u uw auto op de parking neerzet.

Kleiklinkers leggen: het proces

Het leggen van kleiklinkers voor bijvoorbeeld een terras is een heel proces. Allereerst wordt de ondergrond verstevigd door middel van fijn steenpuin. Er wordt een laag van minstens 10 centimeter dik geplaatst. De vakman zal deze fundering hierna aftrillen. Vervolgens plaatst hij hierop een laag stabilisé (een mengsel van cement en zand). Ook deze laag heeft een minimale dikte van 10 centimeter en wordt afgetrild. Hierboven zal de stratenmaker de klinkers en boordstenen leggen. Als alles op de juiste plek ligt wordt ook deze laag afgetrild. Tot slot vult de vakman de voegen op met wit zand.

Vertap klinkerwerken: netwerk van experts in bestraten!

Heeft u een specialist nodig om uw terras, parking of oprit aan te leggen? Vergelijk de prijzen van meerdere bedrijven uit uw regio.

Legverband

Laat u klei- of betonklinkers leggen? U hebt de keuze uit verschillende legverbanden. Een eenvoudig soort legverband is het halfsteensverband. Hierbij verschuift elke rij klei- of betonklinkers een halve klinker ten opzichte van de rij erboven. Het elleboogverband bestaat uit een horizontale klinker waarbij, aan de korte kant, haaks een verticale klinker ligt. Hierdoor ontstaat een visgraat patroon. Het keeperverband lijkt hierop, maar de klei- of betonklinkers liggen in een hoek van 45 graden. Het blokverband wordt niet vaak gebruikt bij het leggen van een oprit. Bij dit legverband worden vierkanten gevormd van 2, 3, of 4 klinkers die horizontaal of verticaal tegen elkaar aan liggen.

Onderhoud kleiklinkers

Kleiklinkers hebben niet veel onderhoud nodig. De klinkers zijn namelijk niet poreus. Hierdoor is de kans dat mos en algen zich aan de klinkers hechten erg klein. Dit komt wellicht alleen voor in de voegen, op schaduwrijke plekken. Hebt u op deze plekken last van mos? U kunt dit behandelen met behulp van anti-mos producten. Voor verder onderhoud is het voldoende als u af en toe met de tuinslang de klinkers gaat reinigen. Kleiklinkers zijn verder kleurvast en vorstbestendig. Deze voordelen en het feit dat er vrijwel geen onderhoud nodig is maakt ze ideaal voor het aanleggen van uw oprit, terras of tuinpad!

Factoren die de prijs bepalen

De prijs voor het leggen van kleiklinkers of betonklinkers is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk het oppervlak waarop u de bestrating wilt aanbrengen. Daarnaast is ook het patroon en de eventueel verschillende kleuren stenen die u daarvoor wilt toepassen van invloed op de prijs. Een derde element is het soort stenen en de kwaliteit daarvan. Zo is een Terca kleiklinker een stuk duurder dan een Hollandse baksteen. Tot slot is de mate waarin u zelf delen van de klus uitvoert een factor in het uitrekenen van de prijs. Wat de kostprijs wordt voor het bestraten van uw oprijlaan of parkeerplaats menig vakman uit ons netwerk dan ook pas uitrekenen als u uw wensen aan ons doorgeeft.

Prijs per m²

Wilt u klei- of betonklinkers laten leggen op bijvoorbeeld uw terras? Dan bent u natuurlijk benieuwd naar de kostprijs. Zoals u hebt gelezen hangen de prijzen af van verschillende factoren. Over het algemeen liggen de prijzen van klei- en betonklinkers lager dan die van natuurstenen. Gaat uw voorkeur uit naar betonklinkers? Dan kunt u het beste uitgaan van prijzen tussen de €10,- tot €25,- per m2. Voor kleiklinkers ligt de kostprijs tussen de €20,- en €45,- per m2. Voor de klinkerwerken moet u rekening houden met een kostprijs van €40,- tot €50,- per m2. Dit zijn prijzen inclusief het leggen, de afwerking en de stabilisé. Hierbij wordt uitgegaan van kosten van €10,- tot €14,- per m2 voor de stratenmaker. In sommige gevallen rekent de stratenmaker echter een per uur prijs, deze ligt veelal tussen de €30,- en €50,-. De per uur prijs wordt vaak gerekend bij een lastig legverband, omdat de vakman hier langer mee bezig is. In totaal moet u dus rekening houden met een gemiddelde kostprijs van €50,- tot €95,- per m2.

kleiklinkers prijzen
kleiklinkers prijs per m2

Prijzen

De prijs voor het leggen van kleiklinkers of betonklinkers is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk het oppervlak waarop u de bestrating wilt aanbrengen. Daarnaast is ook het patroon en de eventueel verschillende kleuren stenen die u daarvoor wilt toepassen van invloed op de prijs. Een derde element is het soort stenen en de kwaliteit daarvan. Zo zijn Terca kleiklinkers een stuk duurder dan Hollandse bakstenen. Tot slot is de mate waarin u zelf delen van de klus uitvoert een factor in het uitrekenen van de prijs. Wat de prijs wordt voor de bestrating van uw oprijlaan of parkeerplaats kunnen wij dan ook pas uitrekenen als u uw wensen aan ons doorgeeft.

Vrijblijvende offertes

U hebt de keuze uit vele verschillende soorten, vormen en kleuren klinkers. Wilt u Terca of Hollandse klinkers in uw tuin laten leggen? Of bent u benieuwd naar de prijzen van bepaalde klinkerwerken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Wij zijn namelijk een netwerk van vakmannen met veel ervaring op het gebied van klinkerwerken. Wij sturen u meerdere, (max. 5) geheel vrijblijvende offertes toe van stratenmakers bij u uit de regio. Hierdoor hebt u de mogelijkheid om deze te vergelijken op basis van prijzen, aanbod en voorwaarden. U kiest vervolgens zelf welke vakman uw klus gaat uitvoeren!