Specialist in klinkers leggen nodig?

Vergelijk klinkerwerken prijzen & bespaar!

Gratis offertes aanvragen

Bestrating Leuven

Zijn de klinkers van uw oprit verzakt? Terras aan vervanging toe? Voor deze en andere klinkerwerken in Leuven schakelt u best een ervaren stratenmaker in. De vakmannen zijn onder andere in te huren voor het leggen van bestrating en het uitvoeren van graaf- en grondwerken.

Start de gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leest u wat de klinkerwerken inhouden. U krijgt meer informatie over de werkzaamheden van een klinkerlegger en leest hoe klinkers gelegd worden. Ook vindt u hier meer informatie over de prijzen en leest u welke verschillende soorten bestrating verkrijgbaar zijn. Wilt u besparen op uw nieuwe bestrating? Vergelijk dan kosteloos offertes.

klinkerwerken Leuven

Klinkerwerken Leuven

Wanneer er gesproken wordt over klinkerwerken, dan gaat het in principe over het leggen van klinkers. Toch zijn er tegenwoordig veel verschillende werkzaamheden die mensen uit Leuven met de term ‘klinkerwerken’ bedoelen. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van terrastegels en andere soorten klinkers. Maar ook graaf- en grondwerken behoren tot klinkerwerken. Grondwerken vormen namelijk de basis voor klinkerwerken. Zonder een goede fundering is de kwaliteit van uw bestrating een stuk minder goed en gaat het ook een stuk minder lang mee. Op zoek naar een klinkerwerken expert uit Leuven? Een klinkerlegger voert verschillende werkzaamheden voor u uit.

bestrating Leuven

Opbouw van klinkerwerken

De opbouw van de klinkerwerken is als volgt: allereerst graven de vakmannen de grond uit, zodat er ruimte is voor minimaal 10 centimeter aan steenpuin. Dit bevordert de afwatering en zorgt ervoor dat er geen regenplassen op uw bestrating blijven liggen.

Daarna volgt ongeveer 10 centimeter aan stabilisé. Ook dit draagt bij aan een goede afwatering en voorkomt dat uw straatstenen kapotvriezen.

De stabilisé is een mengsel van beton en zand en u kunt dit eventueel zelf mengen. Na de stabilisé volgen de klinkers.

terrastegels Leuven

Terrastegels leggen

Binnen de klinkerwerken valt niet alleen het plaatsen van beton- en kleiklinkers, ook het aanleggen van terrassen past hierbinnen. Terrastegels verschillen van klinkers doordat de tegels een stuk platter zijn en in veel meer soorten en maten te verkrijgen. Het leggen van terrastegels is vergelijkbaar met het bestraten met betonklinkers of kasseien. De bestrating met terrastegels vereist eveneens een goede voorbereiding, waarbij onder andere aandacht wordt besteed aan de afwatering en het aanstampen van de ondergrond. Om de uitstraling van uw terras te verbeteren is het een optie om de terrastegels in een speciaal legverband te plaatsen.

Voordelen van terrastegels

Steeds vaker kiezen mensen voor grote terrastegels in hun achtertuin. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen: van beton tot natuursteen. Ze zijn vaak stootvast en hebben daarmee een lange levensduur. Bovendien ziet uw terras er dankzij de grote tegels een stuk ruimer uit.

 • Terrastegels zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen en kleuren.
 • Ze geven uw terras een grote, ruimtelijke indruk.
 • Terrastegels hebben een lange levensduur.
kasseien in Leuven leggen

Kasseien leggen Leuven

Naast de standaard klinkers bestaan er meerdere steensoorten die binnen de categorie klinkerwerken vallen. Kasseien duidt men ook wel aan met de naam kinderkoppen en vormen de traditionele straatbedekking in Leuven. Voordelen van kasseien zijn de grote stevigheid en duurzaamheid van deze steensoort. Wanneer u ervoor kiest om uw oprijlaan met kasseien te bestraten dan weet u zeker dat de oppervlakte van de kasseien niet beschadigd zal raken door het gebruik van de auto, enkel door natuurlijke slijtage. Bij onze aanbieders uit de regio hebt u de keuze uit verscheidene soorten kasseien voor uw oprit: gemaakt van stollingsgesteente of van zandgesteente.

Voordelen van kasseien laten leggen

Kasseien zijn geschikt voor veel verschillende doeleinden: van het terras tot aan de oprit. Kasseien zijn sterke, kleurvaste stenen die lang meegaan. De kasseien hebben een natuurlijk karakter en veel mensen vinden dat de uitstraling na verloop van tijd alleen maar mooier wordt.

 • Kasseien zijn een natuurlijk product en hebben een prachtige uitstraling.
 • Ze zijn geschikt voor veel verschillende oppervlakken.
 • De kasseien worden na verloop van tijd alleen maar mooier.
klinkers in Leuven leggen

Kleiklinkers leggen

Naast betonklinkers bestaan er ook zogeheten kleiklinkers. Kleiklinkers vormen de standaard klinkers die bij de meeste klinkerwerken worden toegepast. Kleiklinkers hebben als voordeel ten opzichte van de betonklinkers dat ze een langere levensduur hebben en meer gewicht kunnen dragen. Daarnaast zullen betonklinkers relatief snel slijten wanneer hier dagelijks verkeer overheen gaat, terwijl de getrommelde kleiklinkers vrijwel geen beschadiging oplopen. Het bestraten van uw terras of oprit met klinkers is niet heel ingewikkeld en brengt maar beperkte kosten met zich mee. Om te voorkomen dat uw klinkers na het leggen weer verzakken, adviseren klinkerwerken professionals gebruik te maken van opsluitbanden als versteviging.

Waarom kleiklinkers?

Op zoek naar een authentieke soort getrommelde klinkers? Kies dan voor kleiklinkers! Deze zien er heel natuurlijk uit en zijn volledig kleur- en stootvast. Er ontstaan dus geen beschadigingen. Hierdoor blijven ze erg lang mooi.

 • Kleiklinkers hebben een prachtige authentieke en natuurlijke uitstraling.
 • De getrommelde klinkers zijn kleur- en stootvast en gaan erg lang mee.
 • Het is een milieuvriendelijke keuze omdat kleiklinkers herbruikbaar zijn.
betonklinkers in Leuven leggen

Betonklinkers in Leuven leggen

Eén van de klussen binnen de klinkerwerken is het leggen van betonklinkers. Betonklinkers zijn, zoals de naam al doet vermoeden, klinkers gemaakt van klei. Deze klinkers zijn aanzienlijk goedkoper dan de klinkers die klei als basis hebben.

Bij de meeste van onze leveranciers uit Leuven hebt u de keuze uit een groot aantal maten en kleuren betonklinkers. Het verschilt bovendien per soort wat de kwaliteit en levensduur van de klinkers zijn. Het leggen van de betonklinkers is niet heel ingewikkeld, maar moet wel goed voorbereid worden. Zo is het bijvoorbeeld van groot belang dat u aandacht besteed aan het risico op verzakking van de bestrating.

Waarom betonklinkers?

Kleiklinkers hebben een mooie natuurlijke uitstraling, maar zijn relatief duur. Daarom zijn betonklinkers een goed alternatief. Deze zijn een stuk goedkoper en omdat ze handmatig geproduceerd worden is er veel meer kleurkeuze. Hieronder staan drie belangrijke voordelen van betonklinkers ten opzichte van bijvoorbeeld kleiklinkers.

 • Betonklinkers zijn een stuk goedkoper dan kleiklinkers.
 • Er is veel meer keuze in kleur.
 • De getrommelde klinkers hebben een lange levensduur en moderne uitstraling.

Terras aanleggen Leuven

Wanneer uw terrastegels al meer dan 15 jaar liggen, dan wordt het hoog tijd om uw terras opnieuw te bestraten. Het aanleggen van een nieuw terras is niet ingewikkeld, en is dan ook desgewenst door u zelf uit te voeren. Een van de belangrijkste zaken waar u op moet letten is de afwatering van het geheel. Naast de afwatering is het bij de bestrating van terrassen belangrijk dat u voorkomt dat de tegels gaan verschuiven. Dit doet u door zogeheten opsluitbanden te plaatsen. Deze opsluitbanden kunt u bij elke klinkerwerken en sierbestrating expert uit Leuven bestellen. Verder is het verband waarin u legt belangrijk. Bent u begonnen met de bestrating van het terras, en loopt u tegen problemen aan? De specialisten uit ons netwerk kunt u inschakelen om de klus af te maken.

Terras aanleggen? Maak een ontwerp

Voordat u een terras laat leggen, is het verstandig om een ontwerp op te stellen. Dit kunt u zelf doen, maar het is ook een optie dit uit te besteden aan een klinkerwerken expert. In dat geval bent u verzekerd van een topontwerp, waarbij over alle details is nagedacht: het legverband, het materiaal- en kleurgebruik en de afmetingen van het terras.

De vakman gebruikt de ruimte in uw achtertuin optimaal, zodat de tuin ruimtelijker oogt. Bovendien weet hij welke materialen goed te combineren zijn om een speels effect te creëren.

Kwalitatieve klinkerwerken van A tot Z voor u uitgevoerd!

Vind de beste en goedkoopste klinkerlegger uit Leuven en profiteert tegen lage prijzen van vakwerk.

Gratis offertes aanvragen

Prijzen bestrating Leuven

Wilt u graag bij uw woning of bedrijfspand in Leuven de parking laten bestraten, of bent u benieuwd naar de prijzen voor één van de andere klinkerwerken? Dan adviseren wij om via de offertepagina enkele vrijblijvende offertes aan te vragen. Over het algemeen kunt u uitgaan van kosten vanaf €30,- per uur als tarief voor de inzet van de stratenmakers. Rekent u per vierkante meter voor het materiaal? Dan gaat het om een prijs tussen de €12,- en €66,- per vierkante meter. Een bestrating kost daarmee gemiddeld tussen de €655,- en €945,-. De prijzen kunnen echter oplopen tot €2500,-. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de prijzen.

Welke factoren beïnvloeden de totale kosten?

De prijzen in de tabel zijn een indicatie: dat komt omdat de totale prijs per situatie verschilt. Deze is onder meer afhankelijk van het totale te bestraten oppervlak en de keuze voor het materiaal. Maar er spelen ook nog andere invloeden mee. Bijvoorbeeld de kwaliteit van uw grond en eventuele graafwerken die plaatsvinden. Als er veel puin in uw grond zit, dan nemen de graafwerken extra tijd in beslag waardoor de prijs oploopt. Als u oude bestrating laat verwijderen en afvoeren dan betaalt u hier natuurlijk ook extra voor, dit tarief verschilt enorm per stratenmaker. Vraag voor meer duidelijkheid over de prijzen altijd offertes aan.

Prijstabel: bestrating

Type bestrating en kostenRichtprijzen*
Stenen€15,- tot €66,- per m²
Klinkers€30,- tot €40,- per m²
Grind of split€10,- tot €14,- per m²
Stratenmaker (per uur)€30,- tot €62,- per uur
Stratenmaker (per m²)€12,- tot €22,- per m²
Stabilisé€55,- tot €75,- per m³
Opsluitbanden€3,- tot €6,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Kwalitatieve klinkerwerken tegen een lage prijs!

Vergelijk gratis en vrijblijvend de prijsopgaven van stratenmakers uit Leuven en bespaar.

Vrijblijvende offertes
stratenmaker Leuven

Wat doet een stratenmaker uit Leuven?

Stratenmakers zijn in te huren voor een breed scala aan werkzaamheden. De meest voorkomende taken zijn het leggen van een tuinpad, parking of terras. Maar de vakman ontwerpt en bestraat natuurlijk ook uw voortuin! Voordat hij begint met bestraten voert hij ook graafwerken en grondwerken voor u uit. Oude bestrating verwijdert hij en voert hij voor u af, zodat u hier niet mee blijft zitten. Schakel een vakman uit Leuven in voor:

 • Het aanleggen van een tuinpad, oprit of terras;
 • Het bestraten van de voortuin;
 • Het plaatsen en vullen van steenkorven;
 • Het uitvoeren van de graaf- en grondwerken.
dolomiet in Leuven leggen

Dolomiet leggen

Naast een oprit van kleiklinkers of betonklinkers, is ook een parking van dolomiet mogelijk. Dolomiet (en grind) wordt regelmatig toegepast als basis voor oprijlanen, omdat het weinig kost, en gemakkelijk te plaatsen is. Voorwaarde voor een oprijlaan van dolomiet is wel dat u de ondergrond goed voorbereidt.

Zo is het noodzakelijk dat u een goede afwatering regelt, en opsluitbanden installeert. Deze opsluitbanden zorgen ervoor dat het dolomiet niet wegzak, en zorgen daarmee voor het behoud van de kwaliteit van het geheel.

Schakel één van de experts uit ons netwerk in Leuven bij het aanleggen van een parking van dolomiet. Deze zorgt ervoor dat alles vlekkeloos loopt.

tuinpad in Leuven aanleggen

Tuinpad aanleggen

Het aanleggen van een tuinpad kan met behulp van getrommelde kleiklinkers, maar ook met vele andere materialen. Zo vormen bijvoorbeeld grind, kiezels en houtsnippers een goede keuze voor het creëren van een tuinpad. Het voordeel van een tuinpad is dat u hiervoor niet per se een stevige onderlaag moet bieden. Zeker wanneer u werkt met houtsnippers is het egaliseren van de onderliggende laag voldoende. Kiest u voor de plaatsing van tuintegels op het tuinpad? Kies dan voor tegels die een speciale coatinglaag hebben gekregen. Deze coating zorgt ervoor dat de weersinvloeden minder invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van de tegels hebben.

oprit aanleggen Leuven

Oprit aanleggen

Wilt u besparen op de kosten voor het aanleggen van de oprit? Dan is het een optie om deze klus zelf uit te voeren. Het bestraten van opritten is vrij eenvoudig, al zult u wel de aandacht bij de bestrating moeten houden. Het is ten eerste zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed is aangestampt, en dat de afwatering goed is geregeld.

Het is in Leuven gebruikelijk dat de afwatering richting de straatkant loopt. Daarna kunt u de klinkers of kasseien aanleggen. Wij adviseren onze klanten over het algemeen om voor het bestraten van opritten te kiezen voor klinkers in plaats van tegels.

Oprit laten aanleggen door de vakman!

Bekijk hoe stratenmakers een nieuwe oprit aanleggen.

Nieuwe oprit aanleggen, waar rekening meehouden?

Heeft u voldoende ruimte rondom uw woning? Laat dan een parking aanleggen. Houd er rekening mee dat het oppervlak groot genoeg is. Als u één of zelfs twee auto’s wilt parkeren, dan moet er ook nog voldoende ruimte zijn om zelf om de auto heen te kunnen lopen.

Ook moet u de deuren kunnen openen zonder dat deze tegen uw gevel aan slaan. Daarnaast helpen stratenmakers uit Leuven om het oppervlak van de oprit zo sterk mogelijk te maken. Hierbij houdt hij rekening met de dikte van de stenen, de kwaliteit van de fundering en het legverband.

Steenkorven plaatsen

Lange tijd waren schuttingen een zeer populaire oplossing voor het afscheiden van tuinen en erven. Tegenwoordig vindt menig klant uit Leuven echter dat een schutting te weinig opties biedt, of een te standaard keuze vormt. Een alternatief voor een schutting zijn steenkorven. Steenkorven staan ook wel bekend als schanskorven. De steenkorven bestaan uit een rooster van metaalgaas, gevuld met stukken steen. Het grote voordeel hiervan is dat u weinig onderhoud hoeft te plegen. Het nadeel van steenkorven is dat deze vaak een moeilijker plaatsingsproces kennen. Hoe hoger de steenkorven, hoe dieper palen in de grond moeten voor het behoud van de stevigheid.

Voortuin bestraten

Zoals wij gezegd is het voor het bestraten van de voortuin noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. Tenzij het gaat om een tuinpad die noodzakelijk is voor de toegang naar uw woning. Wanneer u de voortuin wilt laten bestraten, schakel dan een erkend klinkerwerken in. Hij kan u precies vertellen of u een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen of dat dit zonder toestemming geplaatst mag worden. Naast het tuinpad is het namelijk ook een optie om een terras in de voortuin aan te leggen. Zeker als uw voortuin op het westen ligt is dit de geschikte plek om ’s avonds te kunnen genieten van de laatste zonnestralen.

Stabilisé leggen

Voordat u bestrating laat aanleggen, zal de stratenmaker grondwerk moeten uitvoeren. Het grondwerk omvat alle voorbereidende werkzaamheden aan de grond. Ook het leggen van stabilisé hoort hierbij. Stabilisé heeft een aantal belangrijke functies: het zorgt voor een goede afwatering, het creëert een vlak oppervlak en zorgt ervoor dat uw bestrating niet zal verzakken. Voor het aanleggen van een terras voldoet een laag stabilisé van ongeveer 10 tot 15 centimeter, maar voor een oprit raden wij u minimaal 20 centimeter aan. Wilt u geld besparen op uw bestrating? Dan is het mogelijk om zelf de stabilisé te plaatsen. Hiervoor mengt u 1 deel cement op 8 delen zand.

graafwerken Leuven

Graafwerken

Naast de grondwerken bestaan er ook graafwerken. Hoewel veel mensen denken dat graafwerken en grondwerken hetzelfde betekenen, vallen meer kleine klussen onder de graafwerken, die weer binnen de categorie grondwerken vallen. Bij de graafwerken kun u denken aan het nivelleren van tuinen, het uitgraven van vijvers en sloten of het graven van funderingen. Daarnaast is het een optie om een graafwerken expert in te schakelen voor een grondanalyse. Op basis van een grondanalyse kan worden bepaald in hoeverre andere graaf- en grondwerken noodzakelijk zijn voor het bieden van een stevige ondergrond. De medewerkers uit ons netwerk helpen u met plezier bij de graafwerken.

grondwerken Leuven

Grondwerken

Voor een deel van de klinkerwerken hebt u niet per se de ondersteuning van een erkend stratenmaker uit Leuven nodig. De voorbereidende werkzaamheden vormen voor de meeste mensen echter een grotere uitdaging. Deze werkzaamheden noemen we ook wel grondwerken. De grondwerken bestaan uit het verzetten van grond, het leveren van grind en het ontgraven van grotere oppervlakten. Dankzij de grondwerken zult u de klinkerwerken gemakkelijker uit kunnen voeren. Onder meer bij het bestraten van oprijlanen en het aanleggen van kasseien zijn grondwerken nodig als voorbereiding. De kosten voor het laten afhandelen van de grondwerken hangen af van het soort klus en de tijd die deze kost.

Schakel een stratenmaker in voor het leggen van al uw bestrating!

Vind een geschikt bedrijf uit Leuven en bespaar tegelijkertijd tot 25% op de kostprijs!

Gratis offertes aanvragen

Soorten bestrating

Er zijn tal van verschillende soorten bestrating. Op die manier is er voor iedereen een geschikte keuze. Heeft u een beperkt budget, dan kunt u met betonbestrating een hoop kanten op. Kies bijvoorbeeld voor betonnen klinkers of tuintegels. Hiermee creëert u dezelfde uitstraling, maar dan voor een lagere prijs. Daarnaast heeft u de keuze uit getrommelde en ongetrommelde stenen. Voor een authentieke uitstraling kiest u getrommelde klinkers. Wilt u juist strakke bestrating, dan is ongetrommeld de beste keuze. Daarnaast heeft u nog de keuze uit verschillende materialen, zoals dolomiet, siergrind en sierbestrating, keramische tuintegels en Belgisch hardsteen.

Getrommelde klinkers

Bij menig klinkerwerken professional zult u in het assortiment getrommelde klinkers zien staan. Deze stenen zijn niet anders dan de standaard kleiklinker, behalve dat de getrommelde stenen in een speciaal verhittingsproces de uitstraling van de traditionele klinkers mee hebben gekregen. Tijdens het getrommelde bakproces wordt de temperatuur afwisselend hoog en laag gezet, om daarmee de wisselende temperaturen van een hout- en kolenoven na te bootsen. Naast de kleurverschillen creëert men met het trommelen ook de afbrokkelende randen van de traditionele klinkersoorten. Door velen wordt de getrommelde klinker gezien als een authentieke variant, waardoor de aanblik van een oprit of terras aanzienlijk verbeterd wordt.

Natuursteen

Voor een echt, prachtig en natuurlijk resultaat kiest u voor natuursteen. Natuurstenen tuintegels zijn al jarenlang populair in Leuven. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materiaalsoorten, zodat er verschillende stijlen te creëren zijn. Belgische blauwe hardsteen is een populaire keuze, evenals basalt.

Houd er rekening mee dat de tegels kleine oneffenheden en verschillen hebben. Dit oogt minder strak dan betonbestrating, maar dat is voor veel mensen juist de charme van natuursteen. Het grootste nadeel van natuursteen is de hogere prijs. U bent namelijk een stuk duurder uit dan bij de keuze voor betonbestrating.

keramische tegels Leuven

Keramische tegels

Voor tegelvloeren bestaan er een groot aantal tegelsoorten. Eén van de tegelsoorten waar de experts uit ons netwerk in Leuven vaak mee werken is de keramische tegel. Het grote voordeel van keramiek is dat dit zeer stoot- en slijtvast is. Dit betekent dat het oppervlak lange tijd egaal en vlekvrij blijft, mits u de vloertegels natuurlijk van het juiste onderhoud voorziet. Zorg bijvoorbeeld voor een beschermlaag, en maak de vloertegels voorzichtig schoon. Vindt u de kwaliteiten van keramiek wel prettig, maar de uitstraling niets? Er bestaan ook keramische tuintegels met een houtdesign. Deze bieden wellicht de gewenste oplossing. De kosten liggen dan wel iets hoger.

belgische blauwe hardsteen in Leuven

Belgische blauwe hardsteen

Voor het betegelen van vloeren en terrassen bestaan er heel wat geschikte tegelsoorten. Eén van de tegelsoorten waar wij u graag meer informatie over geven is de Belgische blauwe hardsteen. Belgische hardsteen heeft als voordeel dat het een prachtige uitstraling biedt, en een grote duurzaamheid kent. Het nadeel is dat dit product ondertussen relatief schaar is. Dit betekent onder meer dat de aanschafprijzen heel hoog liggen. U moet rekening houden met ongeveer €100,- per vierkante meter. Een alternatief voor de Belgische blauwe hardsteen is de Vietnamese variant. Deze komt op ongeveer €40,- per vierkante meter, en biedt dezelfde uitstraling en voordelen.

sierbestrating Leuven

Sierbestrating Leuven

Binnen de categorie klinkerwerken vallen heel wat klussen op het gebied van bestraten. Een geheel andere categorie dan de klinkerwerken is echter de sierbestrating. De term sierbestrating staat voor elke vorm van bestrating die gericht is op een decoratief doel in plaats van een functioneel doel. Het gaat dan om het leggen van tuinpaadjes, of leuke patronen in de terrasbestrating. Voor de sierbestrating hoeft niet per se gebruik te worden gemaakt van klinkers of terrastegels, ook grind, kiezels en houtsnippers kunnen hiervoor toegepast worden. Het voordeel van sierbestrating in de tuin is onder andere dat u hiervoor de grond niet hoeft voor te bereiden.

siergrind Leuven

Siergrind

Wij spraken hierboven al over de mogelijkheden voor sierbestrating. Een speciale soort sierbestrating is siergrind. Siergrind, ook wel split genoemd, is een speciale grindsoort die voor tuinen, daken en oprijlanen geschikt is. Op het gebied van siergrind hebt u vaak een ruime keuze uit het aanbod aan kleuren, diktes en korrelgrootte. Voor welke variant u het beste kunt kiezen, is afhankelijk van de eisen die u aan het oppervlak stelt, en de draagkracht die het materiaal moet hebben. Eventueel is het een optie om een klinkerwerken professional uit ons netwerk in Leuven te vragen naar meer informatie of enkele vrijblijvende offertes voor diverse grindsoorten.

Waalformaat

Hoewel de meeste mensen verwachten dat klinkers enkel in één soort bestaan, bestaan er wel degelijke verschillende klinkersoorten. De klinkers in het waalformaat vormen een bekende klinkersoort. Dergelijke kleiklinkers, ook wel aangeduid met de termen vijfduimers of waaltjes, hebben een afmeting van 5x20x9cm, en kunnen zowel in een enkele kleur als in een bonte variant worden geleverd. Het voordeel van waaltjes als basis voor uw bestrating is dat deze zonder problemen in één van de vele bestratingsverbanden kan worden geplaatst. De prijzen voor het leggen van waaltjes hangen af van de voorbereidende werkzaamheden. U kunt uitgaan van kosten rond de €40,- per uur. Dit type steen geeft uw tuin een landelijke uitstraling die u kunt vergelijken met het straatbeeld in oudere dorpen.

waalformaat Leuven

Oprit aanleggen? Een stratenmaker legt uw klinkers in een strak verband.

Visgraat- of elleboogverband snel en professioneel gelegd. Vergelijk offertes en bespaar tot 25%!

Vrijblijvende offertes ontvangen

Soorten bestratingsverbanden

Het bestraten van terrassen en opritten kan natuurlijk op een rechttoe, rechtaan methode. Het is echter ook mogelijk om het oppervlak wat meer flair mee te geven door de stenen in een speciaal legverband te plaatsen. De bestrating professionals uit Leuven kunnen uw sierbestrating en andere terrastegels onder meer leggen in een halfsteensverband, blokverband, elleboogverband, vissengraatverband en in een waaierverband. Het is afhankelijk van uw wensen op het gebied van budget en de steensoort die u prefereert voor welk verband u het beste kunt kiezen. Wilt u meer weten over de bestratingsverbanden? Laat u informeren door de klinkerwerken expert.

Blokverband

Een populair verband in Leuven is het blokverband. Dit is namelijk erg eenvoudig toe te passen, maar zorgt er wel voor dat uw klinkerwerken er net even minder standaard uit zien. Het blokverband is tevens een optie als u zelf uw klinkers laat leggen. Met behulp van twee rechthoekige stenen vormt u een vierkant, waarna u horizontale en verticale blokken met elkaar afwisselt.

Halfsteensverband

Het halfsteensverband is een legverband dat steeds vaker wordt toegepast. Net als het blokverband vereist dit geen extra tijd en het voordeel hiervan is dat er relatief weinig snijdwerk aan te pas komt. Het is geschikt voor diverse doeleinden, maar u kunt het niet gebruiken bij een oprit. Hiervoor biedt het namelijk niet voldoende steun, en u zult merken dat de klinkerwerken dan gaan verzakken.

soorten bestratingsverbanden

Elleboogverband

Het elleboog- visgraat- en keperverband zijn allemaal redelijk vergelijkbaar met elkaar. Bij het leggen van een visgraatverband legt u de kopse kant van de klinkers tegen de lange zijde. Hierbij zet u de klinkers recht tegen de opsluitrand, waardoor dit legverband erg eenvoudig te leggen is. Bovendien vermindert dit het snijdverlies, waardoor u minder klinkers nodig heeft.

Visgraatverband

Zoals hierboven beschreven werd, is het visgraat vergelijkbaar aan het elleboogverband. Het grote verschil zit hem in de richting. Een elleboogverband staat recht op de opsluitbanden, bij een visgraatverband is dit niet het geval. Het snijdverlies is groter, maar dit zorgt tevens voor een sterker oppervlak. Daarom is het visgraatverband ook erg geschikt voor bestrating waar dagelijks auto’s overheen rijden.

Keperverband

Het visgraatverband ligt in de rijrichting. Hierdoor geven de klinkers de nadruk op de lengte van de klinkerwerken. Een keperverband wordt op exact dezelfde wijze gelegd, alleen liggen de klinkers bij deze methode in de breedte. U zult opmerken dat uw klinkerwerken daardoor een stuk breder lijken. Qua functionaliteit verschilt het weinig van het visgraatverband, uw persoonlijke voorkeur zal daarom de doorslag geven.

Wildverband

Bij het leggen van een wildverband maakt de vakman gebruik van stenen van diverse groottes. Daarom zijn klinkers niet de meest geschikte keuze. De verschillende stenen worden allemaal door elkaar geplaatst, en het lijkt alsof er totaal geen patroon aanwezig is. Het wildverband wordt in Leuven daarom vaak gelegd door echte natuurstenen, voor een natuurlijke uitstraling. Vraag een klinkerlegger uit Leuven naar de mogelijkheden.

opsluitbanden Leuven

Soorten opsluitbanden

De opsluitbanden spelen een grote rol in de stevigheid van uw bestrating. De banden vormen als het ware een rand om uw bestrating. Ze liggen aardig diep in de grond en daardoor duwen zij de betrating op hun plek. De meeste klinkerwerken experts uit Leuven leggen eerst de klinkers en leggen daarna de opsluitbanden eromheen. Als u zelf banden aan wilt schaffen, let dan op dat u de juiste afmetingen gebruikt. Voor de meest standaard soorten bestrating voldoet een dikte van 5 centimeter, maar voor een oppervlak dat zwaar belast zal worden raden wij u aan banden aan te schaffen met de afmetingen 10x20x100 centimeter.

stratenmakers Leuven

Wanneer is er een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Wanneer u in Leuven bestrating wilt laten leggen, dan heeft u in theorie een stedenbouwkundige vergunning nodig. De vergunning is namelijk vereist voor praktisch alle werken aan uw pand of op de grond. Voor het leggen van bestrating zijn echter diverse uitzonderingen, waardoor het in de meeste gevallen mogelijk is om zonder vergunning de klinkerwerken te plaatsen. Wanneer een tuinpad of oprit noodzakelijk is voor de toegang naar uw woning, kunt u zonder toestemming te vragen aan de werken beginnen. Ook terrassen kleiner dan 50 vierkante meter zijn toegestaan zonder vergunning te plaatsen. Wilt u in de voortuin bestrating aanleggen of zijn de beoogde klinkerwerken groter dan 50 vierkante meter? Dan zult u wel een vergunning moeten aanvragen. Tip: kijk voor meer informatie op de website van de Ruimtelijke ordening.

prijzen bestrating Leuven

Vrijblijvend offertes aanvragen

Op zoek naar een vakman gespecialiseerd in klinkerwerken? Zoek dan niet verder! Via onze service krijgt u inzicht in de prijzen van meerdere stratenmakers uit de regio Leuven. Vergelijk de verschillende tarieven en kies voor de vakman met de beste prijs. Zo bespaart u tot wel 25% op de totaalprijs!

Of u nu op zoek bent naar een vakman voor het leggen van uw oprit of u wilt de voortuin bestraten? Vul snel het formulier op de offertepagina in.

Meer weten over de prijzen voor verschillende soorten klinkers? Of bent u nieuwsgierig naar het verschil in prijs van verschillende stratenmakersbedrijven? Start snel met vergelijken!