Bestrating specialist nodig?

Vergelijk klinkerwerken prijzen & bespaar!

Gratis offertes aanvragen

Bestrating Leuven

Zijn de klinkers van uw oprit verzakt, of is het terras nodig aan vervanging toe? Dan bent u bij een bestrating expert op de juiste plek terecht gekomen. Wij werken samen met menig klinkerwerken specialist uit de regio Leuven die u met alle plezier van dienst is bij het bestraten van oprijlanen, parkings en terrassen. Elke stratenmaker uit ons netwerk heeft gegarandeerd een ruime ervaring binnen het vakgebied, en draait de hand dan ook niet om voor het aanleggen van kasseien, sierbestrating of het getrommelde klinkers. Wilt u weten wat de prijzen worden voor het bestraten van uw oprijlaan? Vul dan de offertepagina in en vraag vandaag nog tot maximaal 5 verschillende offertes aan van bedrijven uit ons netwerk. Vergelijk de prijzen en vind de vakman voor uw klus!

klinkerwerken in Leuven

Betonklinkers leggen

Eén van de klussen binnen de klinkerwerken is het leggen van betonklinkers. Betonklinkers zijn, zoals de naam al doet vermoeden, klinkers gemaakt van klei. Deze klinkers zijn aanzienlijk goedkoper dan de klinkers die klei als basis hebben. Bij de meeste van onze leveranciers uit Leuven hebt u de keuze uit een groot aantal maten en kleuren betonklinkers. Het verschilt bovendien per soort wat de kwaliteit en levensduur van de klinkers zijn. Het leggen van de betonklinkers is niet heel ingewikkeld, maar moet wel goed voorbereid worden. Zo is het bijvoorbeeld van groot belang dat u aandacht besteed aan het risico op verzakking van de bestrating.

klinkers leggen Leuven

Terrastegels leggen

Binnen de klinkerwerken valt niet alleen het plaatsen van beton- en kleiklinkers, ook het aanleggen van terrassen past hierbinnen. Terrastegels verschillen van klinkers doordat de tegels een stuk platter zijn en in veel meer soorten en maten te verkrijgen. Het leggen van terrastegels is vergelijkbaar met het bestraten met betonklinkers of kasseien. De bestrating met terrastegels vereist eveneens een goede voorbereiding, waarbij onder andere aandacht wordt besteed aan de afwatering en het aanstampen van de ondergrond. Om de uitstraling van uw terras te verbeteren is het een optie om de terrastegels in een speciaal legverband te plaatsen.

Kasseien leggen

Naast de standaard klinkers bestaan er meerdere steensoorten die binnen de categorie klinkerwerken vallen. Kasseien duidt men ook wel aan met de naam kinderkoppen en vormen de traditionele straatbedekking in Leuven. Voordelen van kasseien zijn de grote stevigheid en duurzaamheid van deze steensoort. Wanneer u ervoor kiest om uw oprijlaan met kasseien te bestraten dan weet u zeker dat de oppervlakte van de kasseien niet beschadigd zal raken door het gebruik van de auto, enkel door natuurlijke slijtage. Bij onze aanbieders uit de regio hebt u de keuze uit verscheidene soorten kasseien voor uw oprit: gemaakt van stollingsgesteente of van zandgesteente.

Oprit aanleggen

Wilt u besparen op de kosten voor het aanleggen van de oprit? Dan is het een optie om deze klus zelf uit te voeren. Het bestraten van opritten is vrij eenvoudig, al zult u wel de aandacht bij de bestrating moeten houden. Het is ten eerste zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed is aangestampt, en dat de afwatering goed is geregeld. Het is in Leuven gebruikelijk dat de afwatering richting de straatkant loopt. Daarna kunt u de klinkers of kasseien leggen. Wij adviseren onze klanten over het algemeen om voor het bestraten van opritten te kiezen voor klinkers in plaats van tegels.

oprit laten aanleggen Leuven

Wel of geen stedenbouwkundige vergunning?

Wanneer u in Leuven bestrating wilt laten leggen, dan heeft u in theorie een stedenbouwkundige vergunning nodig. De vergunning is namelijk vereist voor praktisch alle werken aan uw pand of op de grond. Voor het leggen van bestrating zijn echter diverse uitzonderingen, waardoor het in de meeste gevallen mogelijk is om zonder vergunning de klinkerwerken te plaatsen. Wanneer een tuinpad of oprit noodzakelijk is voor de toegang naar uw woning, kunt u zonder toestemming te vragen aan de werken beginnen. Ook terrassen kleiner dan 50 vierkante meter zijn toegestaan zonder vergunning te plaatsen. Wilt u in de voortuin bestrating aanleggen of zijn de beoogde klinkerwerken groter dan 50 vierkante meter? Dan zult u wel een vergunning moeten aanvragen. Tip: kijk voor meer informatie op de website van de Ruimtelijkeordening.

Voortuin bestraten

Zoals wij gezegd is het voor het bestraten van de voortuin noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. Tenzij het gaat om een oprit of tuinpad die noodzakelijk is voor de toegang naar uw woning. Wanneer u de voortuin wilt laten bestraten, schakel dan een erkend klinkerwerken in. Hij kan u precies vertellen of u een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen of dat dit zonder toestemming geplaatst mag worden. Naast het tuinpad is het namelijk ook een optie om een terras in de voortuin aan te leggen. Zeker als uw voortuin op het westen ligt is dit de geschikte plek om ’s avonds te kunnen genieten van de laatste zonnestralen.

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van specialisten uit Leuven!

Gratis offertes aanvragen

Kleiklinkers leggen

Naast betonklinkers bestaan er ook zogeheten kleiklinkers. Kleiklinkers vormen de standaard klinkers die bij de meeste klinkerwerken worden toegepast. Kleiklinkers hebben als voordeel ten opzichte van de betonklinkers dat ze een langere levensduur hebben en meer gewicht kunnen dragen. Daarnaast zullen betonklinkers relatief snel slijten wanneer hier dagelijks verkeer overheen gaat, terwijl de getrommelde kleiklinkers vrijwel geen beschadiging oplopen. Het bestraten van uw terras of oprit met klinkers is niet heel ingewikkeld en brengt maar beperkte kosten met zich mee. Om te voorkomen dat uw klinkers na het leggen weer verzakken, adviseren klinkerwerken professionals gebruik te maken van opsluitbanden als versteviging.

Terras aanleggen

Wanneer uw terrastegels al meer dan 15 jaar liggen, dan wordt het hoog tijd om uw terras opnieuw te bestraten. Het aanleggen van een nieuw terras is niet ingewikkeld, en is dan ook desgewenst door u zelf uit te voeren. Een van de belangrijkste zaken waar u op moet letten is de afwatering van het geheel. Naast de afwatering is het bij de bestrating van terrassen belangrijk dat u voorkomt dat de tegels gaan verschuiven. Dit doet u door zogeheten opsluitbanden te plaatsen. Deze opsluitbanden kunt u bij elke klinkerwerken en sierbestrating expert uit Leuven bestellen. Verder is het verband waarin u legt belangrijk. Bent u begonnen met de bestrating van het terras, en loopt u tegen problemen aan? De specialisten uit ons netwerk kunt u inschakelen om de klus af te maken.

dolomiet voor oprit

Dolomiet leggen

Naast een oprit van kleiklinkers of betonklinkers, is ook een oprit van dolomiet mogelijk. Dolomiet (en grind) wordt regelmatig toegepast als basis voor oprijlanen, omdat het weinig kost, en gemakkelijk te plaatsen is. Voorwaarde voor een oprijlaan van dolomiet is wel dat u de ondergrond goed voorbereidt. Zo is het noodzakelijk dat u een goede afwatering regelt, en opsluitbanden installeert. Deze opsluitbanden zorgen ervoor dat het dolomiet niet wegzak, en zorgen daarmee voor het behoud van de kwaliteit van het geheel. Schakel één van de experts uit ons netwerk in Leuven bij het aanleggen van een oprit van dolomiet. Deze zorgt ervoor dat alles vlekkeloos loopt.

tuinpad aanleggen Leuven

Tuinpad aanleggen

Het aanleggen van een tuinpad kan met behulp van getrommelde kleiklinkers, maar ook met vele andere materialen. Zo vormen bijvoorbeeld grind, kiezels en houtsnippers een goede keuze voor het creëren van een tuinpad. Het voordeel van een tuinpad is dat u hiervoor niet perse een stevige onderlaag moet bieden. Zeker wanneer u werkt met houtsnippers is het egaliseren van de onderliggende laag voldoende. Kiest u voor de plaatsing van tuintegels op het tuinpad? Kies dan voor tegels die een speciale coatinglaag hebben gekregen. Deze coating zorgt ervoor dat de weersinvloeden minder invloed op de kwaliteit en duurzaamheid van de tegels hebben.

graafwerken voor de bestrating

Graafwerken

Naast de grondwerken bestaan er ook graafwerken. Hoewel veel mensen denken dat graafwerken en grondwerken hetzelfde betekenen, vallen meer kleine klussen onder de graafwerken, die weer binnen de categorie grondwerken vallen. Bij de graafwerken kun u denken aan het nivelleren van tuinen, het uitgraven van vijvers en sloten of het graven van funderingen. Daarnaast is het een optie om een graafwerken expert in te schakelen voor een grondanalyse. Op basis van een grondanalyse kan worden bepaald in hoeverre andere graaf- en grondwerken noodzakelijk zijn voor het bieden van een stevige ondergrond. De medewerkers uit ons netwerk helpen u met plezier bij de graafwerken.

grondwerken bij het bestraten Leuven

Grondwerken

Voor een deel van de klinkerwerken hebt u niet perse de ondersteuning van een erkend stratenmaker uit Leuven nodig. De voorbereidende werkzaamheden vormen voor de meeste mensen echter een grotere uitdaging. Deze werkzaamheden noemen we ook wel grondwerken. De grondwerken bestaan uit het verzetten van grond, het leveren van grind en het ontgraven van grotere oppervlakten. Dankzij de grondwerken zult u de klinkerwerken gemakkelijker uit kunnen voeren. Onder meer bij het bestraten van oprijlanen en het leggen van kasseien zijn grondwerken nodig als voorbereiding. De kosten voor het laten afhandelen van de grondwerken hangen af van het soort klus en de tijd die deze kost.

U zoekt een specialist voor de bestrating van uw oprit, tuin of terras?

Vergelijk offertes van specialisten uit Leuven & bespaar op uw kosten!

Gratis offertes aanvragen

Waalformaat

Hoewel de meeste mensen verwachten dat klinkers enkel in één soort bestaan, bestaan er wel degelijke verschillende klinkersoorten. De klinkers in het waalformaat vormen een bekende klinkersoort. Dergelijke kleiklinkers, ook wel aangeduid met de termen vijfduimers of waaltjes, hebben een afmeting van 5x20x9cm, en kunnen zowel in een enkele kleur als in een bonte variant worden geleverd. Het voordeel van waaltjes als basis voor uw bestrating is dat deze zonder problemen in één van de vele bestratingsverbanden kan worden geplaatst. De prijzen voor het leggen van waaltjes hangen af van de voorbereidende werkzaamheden. U kunt uitgaan van kosten rond de €40,- per uur. Dit type steen geeft uw tuin een landelijke uitstraling die u kunt vergelijken met het straatbeeld in oudere dorpen.

Getrommelde klinkers

Bij menig klinkerwerken professional zult u in het assortiment getrommelde klinkers zien staan. Deze stenen zijn niet anders dan de standaard kleiklinker, behalve dat de getrommelde stenen in een speciaal verhittingsproces de uitstraling van de traditionele klinkers mee hebben gekregen. Tijdens het getrommelde bakproces wordt de temperatuur afwisselend hoog en laag gezet, om daarmee de wisselende temperaturen van een hout- en kolenoven na te bootsen. Naast de kleurverschillen creëert men met het trommelen ook de afbrokkelende randen van de traditionele klinkersoorten. Door velen wordt de getrommelde klinker gezien als een authentieke variant, waardoor de aanblik van een oprit of terras aanzienlijk verbeterd wordt.

soorten opsluitbanden

Soorten opsluitbanden

De opsluitbanden spelen een grote rol in de stevigheid van uw bestrating. De banden vormen als het ware een rand om uw bestrating. Ze liggen aardig diep in de grond en daardoor duwen zij de betrating op hun plek. De meeste klinkerwerken experts uit Leuven plaatsen eerst de klinkers en leggen daarna de opsluitbanden eromheen. Als u zelf opsluitbanden aan wilt schaffen, let dan op dat u de juiste afmetingen gebruikt. Voor de meest standaard soorten bestrating voldoet een dikte van 5 centimeter, maar voor een oppervlak dat zwaar belast zal worden raden wij u aan opsluitbanden aan te schaffen met de afmetingen 10x20x100 centimeter.

bestraten in wildverband

Soorten bestratingsverbanden

Het bestraten van terrassen en opritten kan natuurlijk op een rechttoe, rechtaan methode. Het is echter ook mogelijk om het oppervlak wat meer flair mee te geven door de stenen in een speciaal legverband te plaatsen. De bestrating professionals uit Leuven kunnen uw sierbestrating en andere terrastegels onder meer aanleggen in een halfsteensverband, blokverband, elleboogverband, vissengraatverband en in een waaierverband. Het is afhankelijk van uw wensen op het gebied van budget en de steensoort die u prefereert voor welk verband u het beste kunt kiezen. Wilt u meer weten over de bestratingsverbanden? Laat u informeren door de klinkerwerken expert.

Blokverband

Een populair verband in Leuven is het blokverband. Dit is namelijk erg eenvoudig toe te passen, maar zorgt er wel voor dat uw klinkerwerken er net even minder standaard uit zien. Het blokverband is tevens een optie als u zelf uw klinkers laat leggen. Met behulp van twee rechthoekige stenen vormt u een vierkant, waarna u horizontale en verticale blokken met elkaar afwisselt.

Halfsteensverband

Het halfsteensverband is een legverband dat steeds vaker wordt toegepast. Net als het blokverband vereist dit eigenlijk geen extra tijd en het voordeel hiervan is dat er relatief weinig snijdwerk aan te pas komt. Het is geschikt voor diverse doeleinden, maar u kunt het niet gebruiken bij een oprit. Hiervoor biedt het namelijk niet voldoende steun, en u zult merken dat de klinkerwerken dan gaan verzakken.

Elleboogverband

Het elleboog- visgraat- en keperverband zijn allemaal redelijk vergelijkbaar met elkaar. Bij het leggen van een visgraatverband legt u de kopse kant van de klinkers tegen de lange zijde. Hierbij zet u de klinkers recht tegen de opsluitrand, waardoor dit legverband erg eenvoudig te leggen is. Bovendien vermindert dit het snijdverlies, waardoor u minder klinkers nodig heeft.

soorten bestratingsverbanden

Visgraatverband

Zoals hierboven beschreven werd, is het visgraat vergelijkbaar aan het elleboogverband. Het grote verschil zit hem in de richting. Een elleboogverband staat recht op de opsluitbanden, bij een visgraatverband is dit niet het geval. Het snijdverlies is groter, maar dit zorgt tevens voor een sterker oppervlak. Daarom is het visgraatverband ook erg geschikt voor bestrating waar dagelijks auto’s overheen rijden.

Keperverband

Het visgraatverband ligt in de rijrichting. Hierdoor geven de klinkers de nadruk op de lengte van de klinkerwerken. Een keperverband wordt op exact dezelfde wijze gelegd, alleen liggen de klinkers bij deze methode in de breedte. U zult opmerken dat uw klinkerwerken daardoor een stuk breder lijken. Qua functionaliteit verschilt het weinig van het visgraatverband, uw persoonlijke voorkeur zal daarom de doorslag geven.

Wildverband

Bij het leggen van een wildverband maakt de vakman gebruik van stenen van diverse groottes. Daarom zijn klinkers niet de meest geschikte keuze. De verschillende stenen worden allemaal door elkaar geplaatst, en het lijkt alsof er totaal geen patroon aanwezig is. Het wildverband wordt in Leuven daarom vaak gelegd door echte natuurstenen, voor een natuurlijke uitstraling. Vraag een stratenmaker uit Leuven naar de mogelijkheden.

Stabilisé leggen

Voordat u bestrating laat leggen, zal de stratenmaker grondwerk moeten uitvoeren. Het grondwerk omvat alle voorbereidende werkzaamheden aan de grond. Ook het leggen van stabilisé hoort hierbij. Stabilisé heeft een aantal belangrijke functies: het zorgt voor een goede afwatering, het creëert een vlak oppervlak en zorgt ervoor dat uw bestrating niet zal verzakken. Voor het aanleggen van een terras voldoet een laag stabilisé van ongeveer 10 tot 15 centimeter, maar voor een oprit raden wij u minimaal 20 centimeter aan. Wilt u geld besparen op uw bestrating? Dan is het mogelijk om zelf de stabilisé te plaatsen. Hiervoor mengt u 1 deel cement op 8 delen zand.

Sierbestrating

Binnen de categorie klinkerwerken vallen heel wat klussen op het gebied van bestraten. Een geheel andere categorie dan de klinkerwerken is echter de sierbestrating. De term sierbestrating staat voor elke vorm van bestrating die gericht is op een decoratief doel in plaats van een functioneel doel. Het gaat dan om het aanleggen van tuinpaadjes, of leuke patronen in de terrasbestrating. Voor de sierbestrating hoeft niet perse gebruik te worden gemaakt van klinkers of terrastegels, ook grind, kiezels en houtsnippers kunnen hiervoor toegepast worden. Het voordeel van sierbestrating in de tuin is onder andere dat u hiervoor de grond niet hoeft voor te bereiden.

siergrind

Siergrind

Wij spraken hierboven al over de mogelijkheden voor sierbestrating. Een speciale soort sierbestrating is siergrind. Siergrind, ook wel split genoemd, is een speciale grindsoort die voor tuinen, daken en oprijlanen geschikt is. Op het gebied van siergrind hebt u vaak een ruime keuze uit het aanbod aan kleuren, diktes en korrelgrootte. Voor welke variant u het beste kunt kiezen, is afhankelijk van de eisen die u aan het oppervlak stelt, en de draagkracht die het materiaal moet hebben. Eventueel is het een optie om een klinkerwerken professional uit ons netwerk in Leuven te vragen naar meer informatie of enkele vrijblijvende offertes voor diverse grindsoorten.

keramische tegels Leuven

Keramische tegels

Voor tegelvloeren bestaan er een groot aantal tegelsoorten. Eén van de tegelsoorten waar de experts uit ons netwerk in Leuven vaak mee werken is de keramische tegel. Het grote voordeel van keramiek is dat dit zeer stoot- en slijtvast is. Dit betekent dat het oppervlak lange tijd egaal en vlekvrij blijft, mits u de vloertegels natuurlijk van het juiste onderhoud voorziet. Zorg bijvoorbeeld voor een beschermlaag, en maak de vloertegels voorzichtig schoon. Vindt u de kwaliteiten van keramiek wel prettig, maar de uitstraling niets? Er bestaan ook keramische tegels met een houtdesign. Deze bieden wellicht de gewenste oplossing. De kosten liggen dan wel iets hoger.

Klinkers laten leggen in Leuven?

Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes aan & bespaar op de totaalprijs!

Gratis offertes aanvragen

Belgische blauwe hardsteen

Voor het betegelen van vloeren en terrassen bestaan er heel wat geschikte tegelsoorten. Eén van de tegelsoorten waar wij u graag meer informatie over geven is de Belgische blauwe hardsteen. Belgische hardsteen heeft als voordeel dat het een prachtige uitstraling biedt, en een grote duurzaamheid kent. Het nadeel is dat dit product ondertussen relatief schaar is. Dit betekent onder meer dat de aanschafprijzen heel hoog liggen. U moet rekening houden met ongeveer €100,- per vierkante meter. Een alternatief voor de Belgische blauwe hardsteen is de Vietnamese variant. Deze komt op ongeveer €40,- per vierkante meter, en biedt dezelfde uitstraling en voordelen.

Steenkorven

Lange tijd waren schuttingen een zeer populaire oplossing voor het afscheiden van tuinen en erven. Tegenwoordig vindt menig klant uit Leuven echter dat een schutting te weinig opties biedt, of een te standaard keuze vormt. Een alternatief voor een schutting is de steenkorf. Steenkorven staan ook wel bekend als schanskorven. Ze bestaan uit een rooster van metaalgaas, gevuld met stukken steen. Het grote voordeel hiervan is dat u weinig onderhoud hoeft te plegen. Het nadeel van steenkorven is dat deze vaak een moeilijker plaatsingsproces kennen. Hoe hoger de steenkorf, hoe dieper palen in de grond moeten voor het behoud van de stevigheid.

tuintegels leggen

Tuintegels leggen

De noodzaak voor een stevige ondergrond ontbreekt eveneens bij het leggen van tuintegels. Zeker wanneer het gaat om tuinpaden is een eenvoudige afwatering voldoende. Kiest u ervoor om midden in de tuin een soort terrasplek te creëren? Dan is een goede ondergrond wel weer van belang. Bij de meeste leveranciers wordt overigens geen verschil gemaakt tussen tuintegels en terrastegels. Vraag daarom altijd even bij de specialist na of u de tegel die uw voorkeur heeft geschikt is voor beide toepassingen. Zo voorkomt u dat de kwaliteit van de tuintegel snel achteruit gaat, en bent u zeker van een lange levensduur.

prijzen van de bestrating

Prijzen

Wilt u graag bij uw woning of bedrijfspand in Leuven de oprit laten bestraten, of bent u benieuwd naar de prijzen voor één van de andere klinkerwerken? Dan adviseren wij om via de offertepagina enkele vrijblijvende offertes aan te vragen. Over het algemeen kunt u uitgaan van kosten vanaf €30,- per uur als tarief voor de inzet van een stratenmaker. Rekent u per vierkante meter voor het materiaal? Dan gaat het om een prijs tussen de €12,- en €66,- per vierkante meter. Een bestrating kost daarmee gemiddeld tussen de €655,- en €945,-. De prijzen kunnen echter oplopen tot €2500,-. Kijk op deze pagina voor meer informatie over de prijzen.

Prijstabel: bestrating

Type bestrating en kosten Richtprijzen*
Stenen €15,- tot €66,- per m2
Klinkers €30,- tot €40,- per m2
Grind of split €10,- tot €14,- per m2
Stratenmaker (per uur) €30,- tot €62,- per uur
Stratenmaker (per m2) €12,- tot €22,- per m2
Stabilisé €55,- tot €75,- per m3
Opsluitbanden €3,- tot €6,- per meter

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

bestratingswerken Leuven

Vrijblijvend offertes aanvragen

Bent u op zoek naar een specialist op het gebied van de klinker- of graafwerken? Wilt u graag geholpen worden bij het leggen van getrommelde kleiklinkers op uw terras? Of hebt u een vraag over het verschil tussen sierbestrating en standaard bestratingswerk? Wij werken samen met verschillende specialisten uit Leuven, die u allen met plezier ondersteunen bij het uitvoeren van één van de klinkerwerken. Wilt u weten wat een bepaalde klus gaat kosten? Vul dan vandaag nog de offertepagina in. Wij zullen u op basis van uw wensen enkele vrijblijvende offertes toesturen, welke u kunt vergelijken.